[ Annons ]

7 av 10 ordföranden i bostadsrättsföreningar är män. Foto: Shutterstock
Publicerat 30 augusti, 2022

Mansdominans på ordförandeposterna i BRF

En nyligen sammanställd undersökning från allabrf.se visar att sju av tio som väljs till ordförandeposten i bostadsrättsföreningar är män.

Resultatet baseras på en undersökning av samtliga aktiva bostadsrättsföreningar för 2021, och visar på en sned fördelning: endast 30 procent är kvinnor. När det gäller ledamöter och suppleanter är dock fördelningen jämnare: 57 procent män och 43 procent kvinnor.

Även om ordföranden rent juridiskt endast har utslagsröst och en sammankallande funktion så har i praktiken ordföranden en dominant ställning i många bostadsrättsföreningar.

[ Annons ]

– Ofta talas det om vikten av jämställdhet i bolagsstyrelser, men det borde vara minst lika viktigt med att belysa jämställdhet i BRF:er. Bostadsrättsföreningar har stor påverkan på ekonomin samt boendemiljön för miljontals människor, här bör styrelser och boenden arbeta för jämställhet. Det är bekymmersamt att kvinnor tenderar att väljas till eller välja mer tillbakadragna roller i BRF-styrelserna, kommenterar Rana Toubal, medgrundare av allabrf.se.

Rana Toubal tillägger att om en styrelse vill ändra på situationen kan det vara bra att höra av sig till sin förvaltare för att få tips och råd om hur man kan hantera föreningsarbetet mer jämställt.

Allabrf.se är en ekonomisk förvaltare och digital plattform för bostadsrättsföreningar. Företaget har landets största databas med information om Sveriges ca 26 000 bostadsrättsföreningar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]