[ Annons ]

Publicerat 23 maj, 2022

Många vill få plats i paketboxdjungel

Bring och Newsec har inlett ett samarbete för att placera ut paketboxar hos fastighetsägare. Det aktualiserar samtidigt frågan om det behövs bättre samordning av paketleveranser.

I samarbetet med fastighetsrådgivaren Newsec hoppas logistikföretaget Bring kunna sätta ut 200 paketboxar på parkeringsplatser, bensinstationer och andra strategiska knutpunkter i Sveriges tre största städer.

– I dialogen med Newsec insåg vi att det finns många synergieffekter med vårt samarbete, för oss är det viktigt att paketskåpen står på platser många passerar dagligen – och för Newsec blir skåpen ett sätt att få fler besökare till marken som till exempel restauranger, parkeringshus och gallerior ligger på. Som kund ska du kunna hämta dina paket där du redan befinner dig och när det passar dig – oavsett tid på dygnet, säger Jiman Daizadeh, Chef för B2C privatmarknaden i Sverige på Bring.

[ Annons ]

Matilda Öberg, Head of Corporate Real Estate på Newsec, berättar att man nu kommer kontakta fastighetsägare med erbjudande om att placera paketboxar där det kan passa.

– Vi ser fram emot att nu inleda ett långsiktigt samarbete tillsammans med Bringsom är en av de marknadsledande transportörerna i Sverige. Genom Newsecs starka marknadsnärvaro och breda kontaktnät bland fastighetsägare och kommuner kommer vi på ett effektivt sätt kunna hjälpa Bring att nå ut med sina paketboxar på strategiskt utvalda marknadsplatser där många människor rör sig. Brings paketboxar kommer säkerställa och uppfylla dagens krav på lättillgänglig närlogistik, säger Matilda Öberg.

Liknande erbjudanden har kommit från flera håll. PostNord erbjuder exempelvis fastighetsägare och bostadsrättsföreningar en gratis paketbox under förutsättning att den är tillgänglig för alla boenden i området. Det är givetvis en klar fördel för det logistikföretag som med gratiserbjudanden lyckas dominera ett område.

Men utan samordning finns det såklart en uppenbar risk för en framtida  ”boxdjungel” där alla operatörer har sina egna skåp. Emma Maraschin, är chef  på Post- och telestyrelsens

enhet för postfrågor:

– Det är ännu lite för tidigt att säga vad som kommer att ske med paketboxarna. De är idag inte reglerade i lag på något sätt. Det kan såklart bli fråga om reglering framöver, men det ska man ta till där det brister. Nu finns det fortfarande möjligheter att skapa fungerande lösningar, men det beror mycket på  hur paketleverantörna själva agerar, säger Emma Maraschin.

Hon påpekar att även fastighetsägares agerande spelar stor roll. I många situationer menar Emma Maraschin att det kan vara klokt att överväga olika alternativ med neutrala boxar, öppna för alla aktörer att leverera paket.

– Som fastighetsägare är det viktigt att tänka på mottagarna så att de kan få god service från samtliga leverantörer, säger Emma Maraschin.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]