[ Annons ]

13,5 miljoner liter vatten på sex månader. Så mycket har allmännyttiga Bostadsbolagets hyresgäster lyckats minska vattenanvändningen.
Publicerat 3 juni, 2014

Många droppar små – kan bli 150 spårvagnar

13,5 miljoner liter vatten på sex månader. Så mycket har allmännyttiga Bostadsbolagets hyresgäster lyckats minska vattenanvändningen.

Även om vatten inte är någon dyr råvara så kostar uppvärmningen av vatten pengar. Därför kampanjen drog Bostadsbolaget igång kampanjen Vattentanken.

[ Annons ]

– Vi har under flera år sett en tråkig utveckling med ökad vattenförbrukning och ville göra något för att vända detta. Genom att göra hyresgästerna mer medvetna om hur mycket vatten man använder i sin vardag och hur ofta man faktiskt låter vattnet rinna i onödan hoppades vi att minska användningen, säger Bostadsbolagets miljöstrateg Eva Bengtsson.

Under det halvår som kampanjen pågått minskade vattenanvändningen med 13,5 miljoner liter jämfört med motsvarande period föregående år, vilket är en procent. Den insparade summan får hyresgästerna dela på.

– Kampanjen visar också att det inte krävs mer än små enkla förändringar för att minska sin vattenanvändning. Som att stänga av vattnet medan du schamponerar håret eller borstar tänderna. Vi hoppas att Vattentanken har skapat nya vanor bland våra hyresgäster och att man fortsätter att tänka på sin vattenanvändning även efter att kampanjen är avslutad, säger Eva Bengtsson.

Dessutom har hyresgäster erbjudits duschtimers och snålspolande duschmunstycken. Samtidigt har hyresvärden arbetat med att upptäcka och åtgärda rinnande toaletter och droppande kranar.

För att åskådliggöra hur vilka volymer det handlar om har man räknat om till ett mått göteborgare kan relatera till – 150 fyllda spårvagnar.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]