[ Annons ]

Publicerat 28 september, 2021

Blandade tankar inför återkomsten till kontoret

Var tredje person mellan 35 och 49 år tror att arbetsgivare får svårt att motivera de anställda att återvända till kontoret. Det visar en undersökning från Kantar Sifo, beställd av MER Arkitekter. 

Undersökningen är en enkätundersökning i Kantar Publics onlinepanel – Sifopanelen, med en slumpmässigt rekryterad riksrepresentativ panel. Den utfördes 13-20 september 2021 och målgruppen var allmänheten i åldrarna 18-65, som jobbar på kontor, men som helt eller delvis jobbat hemifrån under pandemin. Antal respondenter uppgick till 2557, varav 1102 som jobbar vanligtvis inom kontorsmiljö och har helt eller delvis jobbat hemma under pandemin.

Även om var tredje person upplever att de blir svårt för företagen att locka tillbaka de anställda till kontoret, tror många att de skulle bli mer motiverade av ett bättre utformat kontor.

[ Annons ]

– Det är mycket tydligt att just kontoret står i fokus kring återkomsten, och är en reell faktor för motivation, arbetssätt och i slutändan – att behålla talanger och få anställda att må bra, säger Niklas Larsén som är vd på MER Arkitekter som står bakom undersökningen.

Undersökningen belyser även svenska kontorsarbetare och tjänstemäns inställning till att restriktionerna slopas den 29 september och att många organisationer då välkomnar sina kollegor tillbaka till kontoret på hel- eller deltid.

– Många är pepp inför att gå tillbaka till kontoret eller att fler kollegor kommer dit, samtidigt som många faktiskt trivs bäst hemifrån där man har kunnat förena vardagspusslet med arbetsfokus. Det är tydligt att många undrar hur arbetsgivaren kommer att skapa motivation nog för att ta sig från hemmakontoret. Det vi ser är en oro från båda håll: “hur ska min arbetsgivare se till att jag är motiverad och kan utföra mitt jobb?”, respektive “hur ska vi kunna behålla talangerna?”. Vi på MER Arkitekter ser en explosion av kontorssatsningar just nu, som givetvis har exakt med detta att göra, säger Niklas Larsén.

På frågan ”Vad skulle göra dig (ännu) mer motiverad att arbeta från kontoret?” gavs öppna svar. Omkring 46 procent valde att svara ingenting eller att inte svara alls på frågan. Men av övriga respondenter (595 personer) uppgav 27 procent att de skulle bli mer motiverade av ett bättre utformat kontor. Bara 2 procent uppger att högre lön skulle motivera mer, och 1 procent uppger att de skulle bli mer motiverade om de fick ta med sig sin hund.

– Organisationer tror ofta att det enda som kan motivera personal är högre löner och fler förmåner, men undersökningen visar att de flesta bara vill ha ett fungerande och motiverande kontor. Man är kanske orolig för trängsel, att det inte finns rätt teknik, plats att hålla digitala möten utan att behöva sitta med datorn i knät i en telefonhytt, men också en oro för att kunna arbeta ostört. Om inte arbetsgivaren tar sitt ansvar här kommer det att uppstå en krock mellan arbetsgivare och anställda, säger Niklas Larsén och fortsätter:

– Som arkitektkontor med expertis inom kontor hoppas vi att detta leder till att fler nu äntligen kan se kontorsmiljön som ett affärskritiskt verktyg, som betyder mer än att inhysa folk eller att ha ett coolt fikarum. Organisationer och ledare måste nu skapa motiverande miljöer där människor vill och framför allt kan jobba efter de nya förhållandena, säger Niklas Larsén.

Utdrag från undersökningen:

4 av 10 (38%) anger att arbetsgivaren kan ha svårt att anpassa kontorsmiljön efter nya behov

Var tredje person mellan 35 och 49 år (34%) tror att arbetsgivarna kommer ha svårt att skapa motivation för att de ska komma in till kontoret

4 av 10 18–34-åringar (42%) tror att arbetsgivarna kommer ha svårigheter att anpassa kontorsmiljön framöver.

Äldre har större tillförsikt än yngre inför kontorsåtergången

2 av 10 unga (19%) har lågt förtroende till att arbetsgivaren löser återgången på ett bra sätt. 

På frågan ”Vad skulle göra dig (ännu) mer motiverad att arbeta från kontoret?” gavs öppna svar. Omkring 46% valde att inte svara alls på frågan men av övriga respondenter (595 personer) uppgav 27% att de skulle bli mer motiverade av ett bättre utformat kontor. Bara 1% uppger att de skulle bli mer motiverade om de fick ta med sig sin hund. 

Topplista: Vad skulle göra dig (ännu) mer motiverad att arbeta från kontoret?

27% ett bättre utformat kontor

19% jag är redan fullt motiverad

12% mer tid med kollegor, fler kollegor på plats, sociala aktiviteter

11% närmre till kontoret, slippa pendla, gratis kollektivtrafik, betald restid

11% möjlighet att variera mellan kontor och hemmakontor

6% andra arbetsuppgifter, mer stöd, bättre ledarskap

4% mat och dryck: bättre kaffe, gratis frukost, godare fika, etc

2% högre lön

1% flexiblare arbetstider

1% kortare arbetsdagar

Om undersökningen:

Metod: Enkätundersökning i Kantar Publics onlinepanel – Sifopanelen. En slumpmässigt rekryterad riksrepresentativ panel.

Fältperiod: 13-20 september 2021

Målgrupp: Allmänheten 18-65, som jobbar på kontor, men som helt eller delvis jobbat hemifrån under pandemin

Antal respondenter: 2557, varav 1102 som jobbar vanligtvis inom kontorsmiljö OCH har helt eller delvis jobbat hemma under pandemin.

Öppna svar: Fanns för frågan “Vad skulle göra dig (ännu) mer motiverad att arbeta från kontoret?”. Dessa svar är kategoriserade efter ämnesområde.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]