Än så länge är det nya Kiruna ett oskrivet blad. I dagarna lämnar tio olika arkitektteam in sina förslag på hur den nya stadskärnan ska se ut.
Göran Cars, professor i samhällsplanering KTH, är lyrisk över möjligheterna.

– För första gången i Sveriges moderna historia finns möjligheten att bygga en ny attraktiv stadskärna som motsvarar dagens värderingar och kriterier.
Chansen att få sätta sin prägel på en helt ny stad är unik. Inte konstigt att responsen var stor när arkitekttävlingen om den nya stadskärnans utformning utlystes. I mars presenteras det vinnande bidraget.
Det är högt ställda förväntningar. I vision 2099 som antagits av kommunfullmäktige talas det om en högteknologisk mönsterstad, ett ekologiskt samhälle i arktisk miljö.
– Det finns en tydlig viljeinriktning från politiskt håll om att ligga i framkant beträffande energi och miljö. Det handlar om hela Kirunas infrastruktur, alltifrån värmetillförsel till resande, säger Christer Vinsa, projektledare för stadsomvandlingen.
Göran Cars är klar över vilka vetenskapliga grunder som bör ingå i det vinnande receptet.
– Man bör tänka i begreppen stråk och noder. Många verksamheter är idag så intimt förknippade med varandra och förstärker varandra om de placeras rätt. Dessutom är tiden när vi skulle kunna ta oss ända fram med bil förbi.
Ett viktigt mål är att hitta andra ben att stå på än enbart gruvnäringen. Grunden finns redan med rymdindustrin, men framförallt besöksnäringen med ishotellet i Jukkasjärvi som galjonsfigur. Kiruna är ett av fem områden som valts ut av Tillväxtverket för att utvecklas till hållbara destinationer. Man hyser stora förhoppningar att kunna bygga upp shopping och olika typer av service i den nya stadskärnan.