[ Annons ]

Just nu pågår den internationella gatukonstfestivalen Artscape för fullt i Malmö. Vasakronan är en av de fastighetsägare som har upplåtit fasader till väggmålningar.
Publicerat 23 maj, 2014

Målningar uppåt väggarna i Malmö under Artscape

Just nu pågår den internationella gatukonstfestivalen Artscape för fullt i Malmö. Vasakronan är en av de fastighetsägare som har upplåtit fasader till väggmålningar.

Organisationen Artscape som arrangerar festivalen har flera stora sponsorer varav Vasakronan är en. När fastighetsbolaget fick chansen att få konstnärlig utsmyckning på sina hus tackade de ja. Nu upplåter de två husväggar till väggmålningar, på sekelskiftesbyggnaden Delfinen respektive 1960-talsfastigheten Carl Gustav vid Södertull.

[ Annons ]

– Vi tyckte att det var något som tillför fastigheterna och miljön i Malmö, säger fastighetschefen Mats Ingman.

Konstnären Faith 47 från Sydafrika fått uppdraget att måla på fastigheten vid Södertull. Hennes verk kan ses på husväggar i bland annat New York och i Shanghai. Vad motivet blir vet inte Mats Ingman.
– Vi vet vem konstnären och vad hon har gjort tidigare. Vi har fått ett hum om hur det kommer att se ut, men har inte förhandsinformation om exakt vad.

På Delfinens baksida finns en stor putsad väggyta, synlig från en sidogata, är det tänkt att Londonbaserade Phlegm ska måla. Han har även målat i Oslo, i amerikanska Lexington och på en vägg i Ibiza.
– Han har skadat sig vi får se om det blir Phlegm eller någon annan. I nuläget vet vi inte, säger Mats Ingman.

Om konstverken får vara kvar permanent avgörs om Malmö stad förlänger det tillfälliga bygglov som har utfärdats för väggmålningarna.

Har det förts diskussioner om att det kan uppfattas som uppmuntran till graffiti?
– Vi har pratat om det, men när vi såg bilderna var det så fantastiskt fint och tyckte det var värt att satsat på. Jag tror att när väl detta är på plats så kommer många att uppmärksamma och uppskatta det. Det är en unik chans för kända utländska konstnärer att visa upp sig i Malmö, säger Mats Ingman.

Festivalen pågår fram till 28 maj.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]