Malmö Live är årets vinnare av Stadsbyggnadspriset 2016. Foto: Bojana Lukac, Malmö stadsbyggnadskontor
Publicerat 9 september, 2016

Malmö Live vinner Stadsbyggnadspriset

Malmö stad delar årligen ut Stadsbyggnadspriset för att belysa de förbättringar som ständigt görs i Malmös stads- och livsmiljö. Vinnare av priset 2016 är Malmö Live.

Malmö Live tilldelades Stadsbyggnadspriset 2016 under Stadsbyggandets dag. Detta för den betydelse projektet har för staden där det skapat nya samband både i stadsmiljön och mellan människor.

[ Annons ]

– Om en stad skall bli framgångsrik, måste man våga satsa fullt ut i det man gör. Malmö Live är en sådan satsning; på upplevelser och möten, väl beläget i centrum och dessutom inhyst i en god arkitektur med material som tål nötning från både öga och klimat. Nu gäller det att hålla fast vid ambitionen om ett öppet och tillgängligt Malmö Live, så att huset med sitt innehåll blir en angelägenhet för många, säger Ingemar Gråhamn, stadsarkitekt i Malmö.

Malmö stad delar årligen ut Stadsbyggnadspriset för att belysa de förbättringar som görs i Malmös stads- och livsmiljö. I år valde juryn att presentera flera finalister för att visa på den bredd som finns i staden och dess arkitektur. Vid sidan av vinnaren Malmö Live presenterades även finalisterna Brf Ohoj som ligger i Västra Hamnen, Brf Tenoren bredvid Malmö Live och ombyggnationen av Nyapostoliska kyrkan i Västra Sorgenfri.

– I Malmö byggs det för högtryck, i söder, norr, öster och väster. Men vi behöver också uppmärksamma de speciella spjutspetsbyggnader som bidrar till vår egen och andras upplevelser av Malmö som stad. Här utmärker sig Malmö Live, som med höga arkitektoniska värden banar väg för ny stadsutveckling i en tidigare förbisedd del av centrum, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad.

Ytterligare ett pris delades ut under dagen, Gröna Lansen, vilket gick till IKEA:s nya kontor i Hubhult. Danska Dorte Mandrup Arkitekter har ritat byggnaden och byggherre är IKEA Fastigheter AB.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]