[ Annons ]

Foto: Byggindustrin.
Publicerat 10 mars, 2016

Malmö Live blir Årets Bygge 2016

Konserthuset i Malmö kammade hem vinsten i Samhällsbyggnadssektorns tävling Årets Bygge 2016. Priset delades ut på Cirkus i Stockholm under onsdagskvällen.

Malmö Live har tävlat mot de 20 bästa byggprojekten i Sverige som slutfördes under 2015.

[ Annons ]

– Det är helst fantastiskt att stå här i dag. Det här började som en tävling om en konsertsal i världsklass, en kongressanläggning och ett hotell i internationellt snitt. Nu kan jag besöka Malmö Live med min familj. Då känner man hur stor del i samhället vi samhällsbyggare är, säger Staffan Andersson, projektdirektör på Skanska, i ett pressmeddelande.

Malmö Live är både ett konserthus, en kongressanläggning och ett hotell. I kvarteret ligger dessutom fler byggnader med kontor och bostäder. Bakom projektet står bland annat Skanska, som varit utvecklare och byggentreprenör, beställaren Malmö stad och arkitekterna Schmidt Hammer Lassen. Dessutom finns flera viktiga konsulter och installatörer som Team Akustikon, Norconsult, Sweco, Ramböll, Precon, Bengt Dahlgren, WSP och Develcon.

– Vi fastnade för helheten. Teamet bakom Malmö Live har lyckats lösa en komplex situation med byggplats mitt i befintlig bebyggelse och en järnvägstunnel under byggplatsen. Dessutom finns ett stort antal inblandade parter vilket gett en krävande samverkanssituation, säger Mårten Lindström, ordförande för Årets Bygge-juryn.

Juryn har även utsett Vägbroarna i Rotebro, Högåsskolan i Knivsta, Studentbostäderna i Tallkrogen och Åsbovägen i Fristad till andrapristagare.

Juryns motivering: 

”Utmaningarna med ambitiösa miljömål, central placering nära tunnel och spår, höga krav på akustik och andra funktioner har lösts med en god samverkan mellan en mångfald av kompetenser. Nolltoleransen mot arbetsmiljöolyckor har gett avsett resultat. Malmö Live är ett konserthus med akustik i världsklass, en kongressanläggning, hotell, bostäder och kontor i separata men ändå sammanhållna byggnader mitt i Malmö.”

Årets Bygge i korthet:

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]