För att minska hemlösheten vill Malmö kommun att privata fastighetsägare godtar nya hyresgäster som får sin inkomst genom socialbidrag, försörjningsstöd eller a-kassa.
Under 2013 räknades 973 vuxna och 329 barn som hemlösa. Hemlösheten ökar inte bland människor som har sociala problem utan bland dem som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden för att de inte kan visa upp referenser från tidigare hyresvärdar eller för att de har för låga inkomster.
– Man godkänner inte försörjningsstöd, man godkänner inte a-kassa, man godkänner inte försäkringskassa som inkomstyp. Det har vi en löpande dialog med fastighetsägarna om. Vi tycker att man kanske skulle se lite mer generöst på det, säger Krister Hjelm, chef för bostadsförmedlingen Boplats Syd till SR P4 Malmöhus.
Kostnaden för att hjälpa hemlösa med olika boenden har ökat för kommunen, förra året låg den på 185 miljoner kronor.
Idag accepterar kommunala bostadsbolaget MKB nya hyresgäster som inte har vanlig lön.
Men även hos privata Stena fastigheter, som förmedlar via Boplats Syd, räknas bland annat visstidsanställning, långtidsvikariat, egen rörelse, frilansuppdrag, sjukersättning, aktivitetsersättning, a-kassa och studiemedel som godtagbar inkomst.
– Genom BoPlats Syd har vi fått en mer transparent uthyrningsprocess. Urvalet görs utifrån kötid samt att personen kan uppfylla inkomstkraven. Gränsen går vid försörjningsstöd eftersom det inte är en stadigvarande inkomst. Vi bidrar också till att fler ska kunna få en permanent bostad genom att vi varje år lämnar vi ett visst antal lägenheter till Malmö stad att förmedla via Bostad Först till personer som riskerar hemlöshet, säger Unni Sollbe, vd Stena Fastigeter Malmö AB.