Linda Engström-Condon på kontoret i Dubai. Ute är det sandstorm och världens högsta byggnad, Burj Khalifa, skymtar i diset. Foto: Jenny Rockström.
Publicerat 29 september, 2016

Mäktig i Dubai bänkar sig i Göteborg

Hon rankas bland de mäktigaste inom fastighetsbranschen i Mellanöstern. Men nu flyttar Linda Engström-Condon hem till Göteborg för att sätta sig i skolbänken. Målet är att nå toppen även här.

Linda Engström-Condon är på väg tillbaka till Sverige med bagaget fullt av erfarenheter. Den senaste tiden har hon pendlat mellan Dubai och Göteborg var tredje vecka för att delta i fyra dagars undervisning. Första gången hon reste utomlands var när hon flyttade till London. Då fyllde hon resväskan med kastruller och schampo. Det var sjutton år och två kontinenter sedan.

[ Annons ]

– Ja, jag var bara arton då och hade aldrig varit utomlands tidigare, om man inte räknar en husvagnssemester i Danmark som i och för sig var exotisk för mig, berättar Linda Engström-Condon och slår sig ner vid ett av borden i Handelshög­skolans innergård i Göteborg, där hon just nu läser en MBA-utbildning.

160609 Fastighetstidningen Linda Engström Condon på Handelshögskolan i Göteborg
Tillbaka i skolbänken för skaffa sig en stabil svensk grund att ställa de internationella erfarenheterna på. Foto: Sofia Sabel.

Sedan flytten till London har Linda Engström-Condon fått erfarenheter hon inte kunde drömma om den där dagen när hon och två kompisar bestämde sig för att plugga engelska ett halvår i London. Idag bor hon i Dubai i Förenade Arabemiraten, är rankad av magasinet Facility Management Middle East som den artonde mäktigaste inom fastighetsbranschen i Mellanöstern och i bagaget har hon ett cv som många skulle läsa med avund.

Linda Engström-Condon

Ålder: 35.

Familj: Maken David, 46, treåriga dottern Ava, mamma, pappa och lillebror.

Jobb: Chef för AECOM:s förvaltnings- och managementrådgivning i Mellanöstern, stationerad i Dubai.

Engagemang: Styrelseordförande i BIFM (British Institute of Facility Management) i Förenade Arabemiraten där hon bland annat driver frågor om internationella standarder inom fastighetsförvaltning.

Att hon, som ordförande i BIFM (British Institute of Faciclities Management) i Förenade Arabemiraten, aktivt engagerar sig i branschens utveckling för att göra den bättre var en av anledningarna till rankningen.

– I BIFM driver jag bland annat frågor kring internationella standarder för fastighetsförvaltning. Där har jag möjlighet att påverka, säger Linda Engström-Condon.

Linda Engström-Condon är chef för den amerikanska konsultjätten AECOM:s fastighetsförvaltning och managementrådgivning i Mellanöstern och är stationerad i Dubai. Hon har hela Mellanöstern som sitt arbetsfält och leder en avdelning konsulter som jobbar med rådgivning. Hon jobbar både med affärs- och produktutveckling med egna kunder samt med att motivera och leda medarbetarna på avdelningen.

AECOM TECHNOLOGY CORPORATION

AECOM är ett amerikanskt multinationellt konglomerat med kunder i 150 länder. Koncernen designar, bygger, finansierar och förvaltar infrastrukturella tillgångar, allt från fastigheter och kollektivtrafiksystem till kraftledningar och eldistribution, för regeringar, företag och organisationer. 2015 omsatte koncernen 18 miljarder dollar och hade runt 100 000 anställda.

– Ungefär 60 procent av min tid spenderar jag på att leda projekt mot kund. Jag träffar kunder, följer upp med projektteam och ger råd till mina klienter kring hur de bäst kan förvalta sina fastigheter och andra fysiska tillgångar, berättar hon.

Det kan handla om allt från att ett tjugotal skyskrapor ska byggas, till att ta fram förvaltningsstrategier inom olika områden, som till exempel ett uppdrag från utbildningsministeriet i Saudiarabien där hon tog fram en strategi för 30 000 skolfastigheter för att förbättra skolmiljön för eleverna.

– En av mina uppgifter är att visa hur man kan öka lönsamheten för fastigheterna över tid och jag tycker det blir mer intressant om förvaltningen är komplex. Jag går igång på utmaningar, säger hon.

Sedan 2010 har Linda Engström-Condon varit anställd på aecom. Men hennes karriärresa började redan elva år tidigare i London, där hon bodde i åtta år. Under de åren lyckades hon göra sig ett namn inom branschen. Hon startade som receptionist och bestämde sig snabbt för att hon skulle ta sig vidare. Hon tog examen vid ett branschinstitut, bytte jobb och blev chef några dagar före sin 25-årsdag. Till sist investerade hon i ett hus i en förort till London tillsammans med sin man.

Paret hade inte mer än packat upp flyttlådorna förrän telefonen ringde. ”We need someone in Dubai with your experience. Would you like to fly down for an interview?” sa rösten på andra sidan luren. Det var Emaar Properties som ville rekrytera henne. Några månader senare gick flyttlasset från London­förorten till Dubai.

– Att flytta till Dubai var väldigt stort och spännande. Det var en helt otrolig tid. Rena guldruschen. Vi fick löneförhöjning var sjätte månad, berättar hon.

Vid den tiden svämmade Dubai över av oljepengar och det ena vilda byggprojektet avlöste det andra. Det byggdes konstgjorda öar i palmbladsform och öar formade som de sju världsdelarna så att man skulle kunna se hela världen i havet när man flög in över stan. Linda Engström-Condon jobbade med byggena av några av de hetaste projekten. Det var Burj Khalifa, som med sina 828 meter är världens högsta byggnad, och Dubai Mall, som är världens största köpcentrum.

– Sedan kom konjunktursvackan och oljepriset sjönk, då lugnade det ner sig. Marknaden justerades med sänkningar av både kapitalvärden och driftskostnader, konstaterar hon.

Trots svackan fortsatte Linda Engström­Condon sin karriärresa, som kanske hade varit omöjlig i ett annat hörn av världen. London är visserligen stort och tempot relativt högt, men i Dubai är utvecklingstakten mycket snabbare.

– I Europa har vi etablerade städer som funnits i flera hundra år. Projekten där kanske handlar om en stadsdel eller en stor byggnad. I Dubai byggde man en helt ny stad och så bygger man i hela Mellanöstern. Det byggs nya städer för flera miljoner människor, säger Linda Engström Condon.

Förenade Arabemiraten skiljer sig också på andra sätt. Bara 19 procent av befolkningen är emiratier, resten är arbetskraftsinvandrare från olika delar av världen. Bara på Lindas Engström-Condons kontor jobbar runt hundra nationaliteter.

– Att det blivit så framgångsrikt tror jag bygger på att vi ser våra kulturella olikheter som en styrka.

Privat har Linda Engström-Condon bara en liten portfölj fastigheter, alla i London.

– Jag hoppas att den ska växa, men jag skulle aldrig investera i Mellanöstern. Där finns det inga lagar som skyddar ägaren om något händer. Om ett projekt ställs in till exempel, säger hon.

Nu är det dags för Linda Engström-Condon att dra vidare. Efter en heldag på universitetets MBA-utbildning ska hon träffa en av sina vänner, en av dem hon flyttade med till London.

Efter sjutton år utomlands vill jag tillbaka till Göteborg. Jag försöker förankra mig i stan igen.

– Efter sjutton år utomlands vill jag tillbaka till Göteborg. På olika sätt försöker jag förankra mig i stan igen, säger hon.

Linda Engstrom-Condon-39 tryck
Just nu pendlar Linda Engström-Condon mellan Dubai och Göteborg, alltid med svenskt kaffe i bagaget österut. Foto: Jenny Rockström.

Målet är att få ett jobb som företagsledare inom fastighetsbranschen i Göteborg. MBA-utbildningen, som är en Master i Business Administration, ger henne en bra grund till det. Om några dagar åker hon tillbaka till Dubai. Förutom ny kunskap i bagaget fyller hon resväskan med kaffe. Kaffe!?

– Ja, jag älskar svenskt kaffe, det tar jag alltid med mig tillbaka.

Linda Engstrom-Condon-1 tryck
Foto: Jenny Rockström.

SPELAD AVKOPPLING

Som uppvuxen i Nintendo-generationen älskar Linda Engström-Condon TV-spel. Hon spelar för att koppla av och alltid helt själv, koncentrerad på nuet i spelet. Annars läser hon för att stressa ner, främst faktaböcker eller biografier som handlar om kvinnoöden i Mellanöstern.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]