Publicerat 22 december, 2020

Mäklarplanelen: Villapriserna fortsätter att stiga 2021

Priserna på bostäder har fortsatt att stiga i Sverige under 2020 trots pandemin. Efterfrågan är stark. Mäklarna själva tror på en fortsatt ökning av villapriserna under nästa år.

Enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel tror fem av tio mäklare på stigande villapriser. Marginalen är dock tunn. 48 procent tror på stillastående och 2 procent på fallande priser. Inom bostadsrätter är skrået mer skeptiska. 29 procent tror på stigande priser, 64 procent på stillastående och 7 procent på sjunkande.

- Flest mäklare tror på stigande villapriser och stillastående bostadsrättspriser. Det är en förlängning av det vi sett under 2020 – väldigt stark efterfrågan på villor och större lägenheter medan försäljningen mindre bostadsrätter är lite trögare. Förstagångsköpare och ensamhushåll är de som har minst marginaler och drabbats mest av pandemin, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i en kommentar.

På en fråga om vilka som har starkast position, köpare eller säljare, hamnade indexet på 6,7 av 10. Vid 0 är det köparnas marknad och vid 10 säljarnas marknad. Indexet låg vid 5,07 i december förra året. I oktober i år var indexet 6,97.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]