[ Annons ]

Publicerat 2 september, 2011

Majviken lockar med livsstilsboende

På utsidan ser Majviken 1 och 2 på Karl Johansgatan i stadsdelen Majorna ut som vilken vanlig 60-talskåk som helst. Det är tegel, persienner och fönster på rad. Men så fort du kliver in genom porten kommer du in i en ljus, solig entré med husvärdinnans Marie Granaths reception. Bredvid ligger husets ombonade bibliotek och […]

På utsidan ser Majviken 1 och 2 på Karl Johansgatan i stadsdelen Majorna ut som vilken vanlig 60-talskåk som helst. Det är tegel, persienner och fönster på rad. Men så fort du kliver in genom porten kommer du in i en ljus, solig entré med husvärdinnans Marie Granaths reception. Bredvid ligger husets ombonade bibliotek och hyresgästernas gemensamma vardagsrum med öppen spis, soffgrupper och TV. Allt sprillans nytt, och med betydligt större känsla av lyxig hotell-reception än kommunalt hyreshus.

[ Annons ]

Mångas största rädsla när de blir gamla är att bli isolerade.
Nils Eberil, projektledare för Majviken.

Det hela började 2007. Bostadsbolaget ville hitta ett sätt att göra hyresrätten mer attraktiv som boendeform, och samtidigt hitta ett sätt att bygga som skulle attrahera den allt större gruppen äldre hyresgäster.

–?Mångas största rädsla när de blir gamla är att bli isolerade, berättar Nils Eberil, projektledare för Majviken.

–?Dessutom vill de absolut inte bara bo tillsammans med andra äldre. Därför ville vi hitta ett sätt att bygga ett boende som bygger på gemenskap, och som samtidigt utvecklar hyresrätten. För vi tror absolut att den boendeformen har en framtid även i innerstan.

I det gemensamma biblioteket fyller hyresgästerna på med egna, utlästa böcker.
I det gemensamma biblioteket fyller hyresgästerna på med egna, utlästa böcker.

Två 60-talsfastigheter som ligger vägg i vägg valdes ut för att bli pilotprojekt. Den lokala hyresgästföreningen var redan från början väldigt positiva till de nya planerna, och när en undersökning visade att knappt 60 procent av de boende tyckte att satsningen var en bra idé så drog projektet igång.

–?Av dem som var tveksamma då är de allra flesta positiva idag, konstaterar Nils Eberil.

–?Och vi ser att omflyttningen har varit på samma nivå som vanligt.

Ombyggnaden gick i etapper, och det första som gjordes var att 2009 bygga en ny, gemensam entré. Samtidigt byggdes 150 kvadratmeter bibliotek och vardagsrum i direkt anslutning till entrén.

Du har tillgång till allt, men väljer själv hur mycket du vill utnyttja.
Robert Hörnquist, vice VD i Bostadsbolaget.

–?Tanken är att de gemensamma utrymmena ska ge möjlighet till både spontant och organiserat umgänge mellan de boende, förklarar Robert Hörnquist, vice VD i Bostadsbolaget.

–?Du har tillgång till allt, men väljer själv hur mycket du vill utnyttja.

Robert Hörnquist och Nils Eberil från Bostadsbolaget ser fram emot att utveckla konceptet med livsstilsboende även i nybyggda fastigheter.
Robert Hörnquist och Nils Eberil från Bostadsbolaget ser fram emot att utveckla konceptet med livsstilsboende även i nybyggda fastigheter.

I huset idag bor främst pensionärer och yngre människor, båda grupperna med en inkomst under genomsnittet. Trots det verkar inte kostnaden, där en 2:a på 55 kvadrat kostar 5?700 kronor i månaden, en höjning med totalt 1?400 kronor, ha skrämt bort de boende. Men å andra sidan gäller den här fulla höjningen bara de nyinflyttade.

–?Vi har inte velat göra den ekonomiska förändringen för stor för dem som redan bodde här, och därför har de inte behövt ta hela kostnaden om de inte har velat, berättar Robert Hörnquist.

Istället har de fått betala en högre hyra på 220 kronor i månaden för de gemensamma utrymmena. De har samtidigt kunna välja att få lägenhetens kök och bad renoverade för ytterligare 450 respektive 350 kronor per månad, och vill de utnyttja det nya gymmet med bland annat angränsande hobbyrum och solterapirum kostar det ytterligare 300 kronor i månaden. Men den här kostnadstrappan gäller bara de kvarboende, när någon flyttar in renoveras lägenheten och alla kostnaderna blir inbakade i hyran.

Vad ombyggnaden har kostat totalt vill Bostadsbolaget inte berätta, men Robert Hörnquist konstaterar att ”det inte har blivit mycket dyrare än det brukar bli att stam-renovera ett 60-talshus” och att de med hyreshöjningarna för husens 309 lägenheter får kalkylen att gå ihop.

Och hyresgästerna verkar nöjda. Carl Bakhouch, 31 år, har bott i huset i några år och hade ställt sig i kö för att byta till en större lägenhet när han och hans flickvän skulle bli sambos. Men i samma veva blev de första gemensamma utrymmena klara, och paret konstaterade att med allt som erbjuds i huset behövde de inget större boende.

Ett av husets flera gemensamma små vråer för fika och umgänge.
Ett av husets flera gemensamma små vråer för fika och umgänge.

–?Först var vi fundersamma på grund av hyreshöjningen, men allt har blivit jättebra. Vi hade grillfest med tolv personer häromkvällen på gården, och när det började bli kallt så gick vi bara in i husets vardagsrum och fick plats allihop utan problem.

Även Folke Glantz, 78 år, och Ulla-Britt Swärd, 75 år, som har bott i huset i många år är mycket nöjda.

–?Det var väldiga diskussioner i början, för vi såg inte helheten. Men nu är vi fruktansvärt nöjda och kommer ner hit varenda dag och kan dricka kaffe och spela kort, konstaterar Folke Glantz nöjt där han sitter i det gemensamma vardagsrummets soffa.

–?Ja, flikar Ulla-Britt Swärd in, det här har bara blivit positivt med en större gemenskap i huset.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]