[ Annons ]

Foto: Måns Berg.
Publicerat 20 juni, 2022

Magasin X får arktekturpris

Magasin X tilldelas Uppsala kommuns arkitekturpris. Kontorshuset får bland annat utmärkelsen för sina vackra fasader i trä och glimmande skiffersten.

Magasin X ritades av White Arkitekter och är beläget vid Resecentrum i Uppsala och är enligt ägaren Vasakronan Sveriges största kontorsbyggnad med en stomme helt i trä, med totalt 11 500 kvadratmeter uthyrningsbar yta på sju våningar. 

Nu tilldelas byggnaden alltså Uppsala kommuns arkitekturpris. I juryns motiveringen står bland annat ”Utan åthävor tar den plats centralt i Uppsala med vackra fasader i trä och glimmande skiffersten och med väl infogade solpaneler. Den mörka årstiden lyser huset milt och varmt som en lykta.”

[ Annons ]

– Magasin X visar att det går att kombinera god arkitektur med innovation och hållbarhet. Uppsalaborna kan vara stolta över hur mycket av det vi bygger som är av så pass hög kvalitet, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande och medlem i juryn.

Arkitekturpriset är instiftat för att uppmuntra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet. Det är tänkt att engagera byggbranschen och Uppsalabor i arbetet med god gestaltad miljö och väcka debatt om de värden som god arkitektur ger.

– Det här är tredje gången vi delar ut Uppsala kommuns Arkitekturpris och vi i juryn har varit glada och stolta över hur många nomineringar som kommit in och med så hög klass.

Juryns motivering:

En i stadsväven skickligt inplacerad och väl gestaltad byggnad. Utan åthävor tar den plats centralt i Uppsala med vackra fasader i trä och glimmande skiffersten och med väl infogade solpaneler. Den mörka årstiden lyser huset milt och varmt som en lykta.

Byggnaden utstrålar innovation och experimentlusta med samtliga konstruktioner i trä. Byggnadens inre organisation öppnar för nya sätt att arbeta och umgås på kontor och med förberedd flexibilitet att enkelt kunna omdisponera ytorna för framtida behov. Även inne i kontoren är träkänslan ständigt närvarande.

Våningsplanen kopplas samman med en trappa helt i massivt trä som är ett mästerstycke i sig. Det är en hisnande upplevelse att röra sig upp och ner i husets hjärta med dagsljuset silande ner från det stora takfönstret.

Byggnaden är förebildlig för framtida kontorsbyggande både genom sin yttre gestalt, inre organisation och materialbehandling.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]