[ Annons ]

Illustration: Utopia Arkitekter.
Publicerat 16 mars, 2017

M vill bygga Nordens högsta byggnad

Moderaterna i Stockholm siktar högt när det gäller byggandet av den nya stadsdelen Loudden i Stockholm. I ett förslag som presenterats av partiet finns skisser på en skyskrapa lika hög som Eiffeltornet.

Moderaterna i Stockholms stad har presenterat ett nytt förslag för det nya området Loudden i Norra Djurgårdsstaden. Med en hög och tät bebyggelse kan Loudden i framtiden inrymma 10 000 bostäder, 2 500 arbetsplatser och Sveriges högsta byggnad. Det menar åtminstone Moderaterna i Stockholm som dessutom vill klämma in Sveriges högsta byggnad på platsen.

[ Annons ]

Stadsdelen ska kännetecknas av en modern, urban och hållbar storstad och innehålla ett stort utbud av service. Det innebär såväl förskolor och skolor, som butiker, restauranger, kultur, idrott och väl utbyggd kollektivtrafik.

–  Moderaterna tar fasta på att stockholmarna värdesätter kombinationen av en tät levande stad och grönområden av hög kvalitet. Därför föreslår vi en ny inriktning för utvecklingen av Loudden, med betydligt fler bostäder och Sveriges högsta hus. Vårt förslag är en modern, innovativ, tät och urban stadsdel med en blandning av olika bostadsformer för tusentals stockholmare, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd, i en kommentar.

I förslaget ingår även en 300 meter hög byggnad som skulle bli Nordens högsta. Med sina 85 våningar skulle den kunna inrymma 500 bostäder och 100 kontorsplatser, samt ett utkikstorn högt upp.

För att kunna bygga högt och tätt på Loudden vill Moderaterna i Stockholm: 

  • Göra bostadsbyggandet till ett riksintresse.
  • Göra en statlig översyn av samtliga nuvarande riksintressen.
  • Sänka bullerkravet. Mät bullret på insidan av fasad.
  • Ändra lagstiftningen kring Kungliga nationalstadsparken, så att ny bebyggelse tillåts synas inifrån parken.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]