Konstverket ReCharge där sju LED-lysrör visar solens gång
Publicerat 21 augusti, 2017

Lysande konst på hållbar festival

Under den nu pågående hållbarhetsfestivalen The Stockholm Act går det att se ett bokstavligen lysande konstverk. LED-ljus, solceller och solens gång är beståndsdelarna.

Det är på Kulturhuset som det går att se konstverket ReCharge av Gunilla Klingberg. I sin konst försöker hon ofta synliggöra det som är osynligt. Här handlar det om ett slutet system som enbart kommunicerar sin egen aktivitet en pågående loop av laddning och indikation. Eller om man föredrar den mer prosaiska beskrivningen: Solpaneler placerade på Sergels torg förser sju LED-lysrör med elektricitet vilka tänds ett efter ett, likt en laddningssymbol. Under dagen laddar solen upp batterier kopplade till lysrören, vilka sedan släcks allteftersom batterierna laddas ur på kvällen.

[ Annons ]

Målet med The Stockholm Act är att öka kunskapen om FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030, och att uppmuntra samarbete mellan olika sektorer. Verket ReCharge presenteras i samarbete med Energimyndigheten.

– Konstverket ReCharge fångar upp många frågor som vi jobbar med, som förnybar energi och effektiv energianvändning men från ett helt annat perspektiv. Det som är spännande är hur konstverket relaterar till vår vision om ett hållbart energisystem, säger Anna Johansson-Norlén, chef på enheten för resurseffektiva produkter Energimyndigheten.

Myndigheten ser det som ett naturligt samarbete med tydlig koppling till uppdraget att hålla ihop regeringens satsning Belysningsutmaningen, en plattform för en snabbare övergång till energieffektiv belysning.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]