Adora Svitak. Foto: V. DESJARDINS - IMAGE & CO.
Publicerat 14 mars, 2018

”Lyft in fler unga i debatten”

Hur kan morgondagens städer attrahera kommande generationer? Det var den stora frågan som behandlades under Adora Svitaks öppningstal på fastighetsmässan Mipim i Cannes.

Hon publicerade sin första bok som åttaåring och höll i ett TED-talk som sågs av fem miljoner tittare när hon var tio år gammal. I år öppnar numera 21-åriga Adora Svitak fastighetsmässan Mipim.

[ Annons ]

Med en bakgrund som talesperson för unga människor kunde Adora Svitak addera ett perspektiv till mässan som inte vanligen lyfts fram. Hon menar att stadsutvecklingen måste inkludera alla människor som bor i en stad, och inte utesluta de som inte har råd.

– I takt med att våra städer utvecklas är det också viktigt att titta på affordable housing för att alla människor ska ha råd att bo i en stad, säger Adora Svitak.

– Jag vill bo i en stad utan sociala hierarkier. Där människor pratar med sina grannar, oavsett vilka de är. Det är min utopi.

Hon nämner San Fransisco som ett exempel där stadskärnan blivit gentrifierad och där de som till exempel valt att arbeta som konstnärer tvingats bort från staden på grund av de stigande priserna.

– Stigande bostadspriser leder till att många tvingas flytta. Men vi kan inte ha städer där alla inte är välkomna. De som inte kan bo i områden som har blivit för dyra ska inte behöva flytta, för de människorna måste det finnas andra alternativ.

Hon lyfte även fram vikten av att skapa fler mötesplatser i våra stadsrum.

– Det moderna livet är ganska ensamt. Det är många gånger bekvämt, men det gör oss inte lyckliga. Här spelar stadsplaneringen en stor roll. Vi måste kunna mötas och prata med varandra.

Hon uppmanar fastighetsbranschen att lyfta in fler unga personer i debatten och sälla frågan om hur de vill bo i framtiden.

– Vi måste få in fler unga i debatten. Prata med oss och prata med barnen. Barn har också röster och kan och ska tycka till. Det är min generation som har det mesta att vinna, men också det mesta att förlora sett till vilken framtid vi vill leva i. Det skapar en tro och desperation som gjort oss villiga att slåss för en bra framtid.

En längre intervju med Adora Svitak kommer att publiceras i Fastighetstidningen nummer 3. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]