[ Annons ]

Är vägen i vägen? Det hindrade inte arkitekterna bakom Aula Medica som istället lät ett av husets hörn luta 23 meter ut över Solnavägen.
Publicerat 1 april, 2014

Lutande glashus i Solna blev Årets bygge

Är vägen i vägen? Det hindrade inte arkitekterna bakom Aula Medica som istället lät ett av husets hörn luta 23 meter ut över Solnavägen.

På måndagskvällen delades Årets Bygge ut av tidningen Byggindustrin på Cirkus i Stockholm. Av de tjugo nominerade fick Akademiska hus, NCC, Wingårdh Arkitekter med fler ta emot priset i år.Vinnare blev Karolinska institutets Aula Medica i solna. Byggnaden är klädd i 6 000 glasrutor som tillsammans väger 90 ton.

[ Annons ]

Det mest iögonfallande med byggnaden är kanske hur man valt att tränga in huset på den snäva tomten genom att luta ut ena hörnet 23 meter över Solnavägen för att få plats med en stor hörsal högst upp i huset.

– Det har varit fantastiskt kul att medverka i ett så tekniskt komplicerat projekt och i samverkan med kunden hitta de speciella lösningar som krävdes för att bygga huset. Till exempel krävde den fribärande yttre stommen – som den tunga glasfasaden är förankrad i – noggrann planering ihop med utvalda experter för att få bästa resultat. Jag är därför mycket stolt att aulan blev Årets bygge, säger Helena Rönnberg, affärschef på NCC i Stockholm.

– En fantastisk byggnad, ett unikt projekt och ett mycket gott samarbete har möjliggjort denna byggnad i absolut världsklass. Den förstärker universitetshuvudstaden Stockholm som en ledande kunskapsregion, säger regiondirektör Sten Wetterblad, Akademiska hus.

Hörsalen rymmer 1 000 åhörare och används bland annat till Nobelföreläsningar och vetenskapliga möten och arrangemang. De 6 000 glasrutorna på fasaden är både täta och transparanta i sex olika kulörer, helt transparant, dovt gul, tät vit, tät guld, och två transparanta varianter av vitt och guld. Tillsammans sprider de ett vackert ljus i den stora hörsalen och foajén.

NCC vann även Årets Bygge 2013 som byggentreprenör för den rättspsykiatriska anläggningen Helix utanför Stockholm. I år har NCC byggt fyra av de tjugo nominerade projekten.

Så löd juryns motivering:

Projektet präglas av nytänkande, öppenhet och kreativitet, där byggnadens avancerade utformning hade sin motsvarighet i byggprocessens goda logistik och planenliga genomförande. En djärvt lutande byggnadskropp som utmanande tar plats och hävdar sig i en krävande omgivning. I ett ovanligt grepp i samverkan med glaskonstnären Ingegerd Råman har Aula Medica fått sin personliga inramning.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]