[ Annons ]

Publicerat 16 juni, 2011

Lugnet har lagt sig på Västra Storgatan 12

Tre nya hyresgäster har flyttat in hos fastighetsägarna Peter och Sandra Wall som gläds åt att stå utan vakanser. Enda hotbilden är planerna på ett köpcentrum nära Säffle som kan göra det tufft för handlarna och fastighetsägarna i stan. Läs tredje delen i artikelserien om Västra Storgatan 12 i Säffle.

Det känns lite lugnare nu, säger Sandra Rohman-Wall när vi träffas för tredje gången på Västra Storgatan 12. Det är femton grader varmt och vi kan sitta vid fikabordet på gården.

[ Annons ]

Det har gått två och ett halvt år sedan hon och maken Peter Wall köpte huset, och det har varit en turbulent tid med investeringar, renoveringar, jakt på nya hyresgäster och förstås en del missöden under tiden – som när hela elsystemet brakade ihop nyårs­natten 2009, då Peter och Sandra var bortresta.

Det bjuds på fika på gården. Peter Wall samtalar med hyresgästen Katarina Einarsson.

Under en semesterresa till Florida i april i år (deras första ledighet på många år) bestämde sig bergvärmen för att haverera, men det åtgärdades snabbt av Peters föräldrar som hade jour.

– Huset tycker inte om att vi reser bort, konstaterar Peter.

Men annars har livet som fastighetsägare normaliserats vilket innebär att Peter, vid sidan av sitt möbelsnickeri, inte behöver ägna mer än två, tre timmar per dag till skötsel av de två fastigheterna. Förr kunde han komma hem mitt i natten efter renoveringsjobb i husen. Någon budget för att ta in hantverkare finns ännu inte.

Huset tycker inte om att vi reser bort

Peter Wall

– Pengarna som blir över använder vi till att amortera ner lånet, säger Peter.

Den stora rädslan hos fastighetsägarna i Säffle är, som i andra avfolkningsbygder, att stå med vakanser. Under vintern och våren har tre av åtta hyresgäster flyttat vilket kunde blivit en katastrof för ekonomin, men det charmiga gamla huset på Västra Storgatan lockar hela tiden nya boende. En är

Katarina Einarsson har flyttat in i gårdshuset, i samma hus som dottern Jessica bor och har sin frisörsalong i.

Ingrid Hansen som flyttat in i år, tidigare rektor i Säffle men nu pensionerad.

– Jag fastnade för lägenhetens vackra dörrar och fönster. Och att det finns en så bra bokhandel i kåken.

Fast Johan Österman, ägaren till bokhandeln Röda Rummet, har lämnat lägenheten i fastigheten och köpt ett minst sagt annorlunda hus i Säffle. Ett gammalt ordenshus på 300 kvadratmeter som även varit biograf och teater. Nu är han själv fastighets­ägare och ägnar all sin lediga tid till att renovera kåken. Det ska bland annat bli ett jättebibliotek i den gamla teatersalongen.

Lars Lundgren, som sålde huset till paret Wall, kommer till kaffebordet. Han har kvar ett kontor i huset. Det ingick i kontraktet. Lars tycker att Peter och Sandra gör ett bra jobb och han brukar inte lägga sig hur de gör med hans gamla hus.

– Di gamle ska väck när nye ägare kômmer, säger han på bred värmländska.

Förre ägaren Lars Lundgren lägger sig inte i hur Peter sköter fastigheten.

När Lars sålde orkade han själv inte med fastig­hetsskötandet, och likadant var det för ägaren innan, Reinhold Palminge, som sålde huset till Lars i slutet av 80-talet. Då var köpeskillingen en miljon. Prislappen denna gång blev 3,2 miljoner.

Lars berättar att det nästan bara var yngre personer som bodde i huset när han köpte. Och att det tidigare i princip bara var pensionärer. I dag är det mer en blandning av folk.

– Fast barnfamiljerna flyttar ofta rätt snabbt. En lägenhet är mest en transportsträcka till villan, säger Sandra.

Nova och mamma Veronica Philipsen.

Det stora samtalsämnet för fastighetsägarna i Säffle är planerna på ett nytt köpcentra, Guttane, två kilometer utanför stan längs E45 mot Åmål. Kommunen har gett sitt klartecken och menar att handelsplatsen stärker Säffles position eftersom folk annars åker till Karlstad för att handla. Beräkningen är att 150 miljoner ”säfflekronor” på det sättet försvinner ut ur kommunen. Pengar som kan skapa sysselsättning.

Men baksidan av myntet är att butikerna i centrala Säffle får det tuffare. Lars Andersson, på Fastighetsägarna i Karlstad och engagerad i frågan anser att kommunen borde fört mer dialog med fastighetsägarna.

– Blir det fel typ av handel som etablerar sig kan det ödelägga hela centrum. Vi hade en liknande situation för tio år sedan då det var 22 lediga butikslokaler här. Nu kanske det handlar om tio som redan är tomma, säger Lars Andersson.

Många lokaler i Säffle står outhyrda.

Peter som nyligen på nära håll sett hur det ser ut i Florida, med en raserad fastighetsmarknad och ett samhälle där alla är bilburna, vill inte att Säffle går samma väg.

– Vi ska inte ha det som i Amerika här. För min egen del räckte det med att vistas där i en vecka.

?

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]