Foto: Shutterstock
Publicerat 29 augusti, 2017

Lön och storlek hänger inte alltid ihop

Fastighetstidningen har listan som visar att verkställande direktörer som leder de mindre fastighetsbolagen får bäst betalt om lönen ställs mot innehav - lägst lön är det genomgående till ledningen på kommunala bolag.

Stora värden ger också hög lön till vd, så ser det ut i näringslivet och även hos fastighetsbolag. Men hur väl speglar sig direktörernas löner om man jämför lön mot de värden de förvaltar? Med bland annat lönestatistik som tidningen Fastighetsvärlden tagit fram för de högst betalda vd:arna i fastighetsbranschen och med uppgifter om respektive bolags innehav har vi sammanställt en lista som ger en intressant bild.

[ Annons ]

Högst årslön (inklusive bonus för 2016) har Castellums vd Henrik Saxborn, 8 miljoner kronor, och Fredrik Wirdenius på Vasakronan, 5,8 miljoner kronor. Inte så konstigt eftersom de också leder bolag som tillsammans med Akademiska hus har de största innehaven.

Räknar man dock lön i förhållande till innehav är det Lennart Karlsson på Heba och Peter Strand, Victoria Park som har de högsta ersättningarna. Lennart Karlssons lön motsvarar 0,042 procent av bolaget fastighetsvärde. För Fredrik Wirdenius är samma siffra 0,005 procent och ska han upp på samma nivå som Lennart Karlsson borde lönen vara cirka 50 miljoner.

Nu är förstås lönesättningen inget man helt kan sätta till värden eller till omsättning, arbetet med ett mindre bolag kan vara minst lika betungande som ett stort. Ansvaret för ett börsnoterat bolag och för bolag där det görs många transaktioner är också större. Tydligt är i alla fall att lönerna i de stora kommunala bostadsbolagen är klart lägre än i den privata sektorn i såväl faktiska som relativa tal. Eva Nygren, vd på Stockholmshem som förvaltar egendom för 43 miljarder kronor får en årslön på 1,5 miljoner kronor. Skulle styrelsen i Stockholmshem få idén att även hon ska ha en lön som motsvarar 0,042 procent av innehavet (Hebas) får de ge henne en rejäl löneförhöjning till 18,1 miljoner.

Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder är inte så förvånad över att de kommunala bolagens chefer hamnar i botten på löneligan.

– Så har det varit under lång tid och vi lever på många sätt i olika världar. På ett börsnoterat bolag är det mer exponering mot marknaden än vi som driver offentligt ägda bolag.

Men tillägger han.

– Därmed inte sagt att det alltid är så lätt att förvalta fastigheter med en kommun som ägare. Det är för övrigt sällan som det sker övergångar från privata till offentliga bostadsföretag – det är som två skilda arbetsmarknader.

Lennart Karlsson på Heba meddelar att löneuppgiften stämmer men han vill inte kommentera hur lönen satts.

Här är hela löneligan

Lönelista
Klicka på bilden för att göra den större.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]