Foto: Logicenters.
Publicerat 10 februari, 2020

Logicenter bygger rekordstor solcellsanläggning

Logicenters bygger vad de kallar Nordens största solcellsanläggning på tak. Den anläggs på en logistikfastighet utanför Borås som hyrs av Speed Group

Solcellsanläggningen omfattar en yta om 60 000 kvadratmeter och har en kapacitet om 5MWp och beräknas kunna producera 4GWh elektricitet, motsvarar 800 villors elförbruknin, årligen.

[ Annons ]

– Vi är väldigt stolta över att tillsammans med Speed Group nu ta ett stort steg mot omställningen till grön energi. Att bygga för en hållbar framtid är kärnan i vårt hållbarhetsarbete och med detta projekt bevisar vi att våra byggnader faktiskt kan vara en del av lösningen, snarare än en del av problemet. Och trots att skatten på solenergi idag bestraffar stora solcellsanläggningar så kan vi inte skjuta stora och viktiga klimatinvesteringar på framtiden, säger Matthias Kettelhoit, Logicenters-chef på ägaren NREP.

Den nya solcellsanläggningen beräknas vara färdig under 2020 och beräknas producera 33 procent mer el än vad fastigheten i dagsläget förbrukar. Speed Group kommer att använda en del av elektriciteten i den dagliga verksamheten, men överskottet kommer att vara tillgänglig för andra användare genom elnätet.

– Vi är mycket glada över att en solcellsanläggning av den här kalibern ska installeras på taket. Det är rätt väg att gå, både ur ett klimatperspektiv och ett marknadsperspektiv, då vi märker att allt fler kunder vill verka i fastigheter som drivs av grön el. Att en stor del av den dagliga verksamheten ska drivas genom egenproducerad grön el från solceller på vårt eget tak är glädjande både för Speed Group, våra kunder och inte för minst miljön, säger Mats Johnson, vd på Speed Group.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]