[ Annons ]

Andreas Carlson, Infrastruktur- och bostadsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Publicerat 17 april, 2023

Löften om reformer i vårbudget

Regeringens vårbudget innehåller inga stora överraskningar. Men där aviseras dock förslag för ökat byggande.

Att regeringen förlänger i budgeten den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget året ut och även höjer tilläggsbeloppet från halvårsskiftet var känt sedan tidigare. Det är något som välkomnas av både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

Från båda håll konstateras dock att det inför en förestående tvärnit i bostadsbyggandet behövs mer. Där är Fastighetsägarna något mer positiva till att det i budgeten aviseras reformer för ökat bostadsbyggande och bättre fungerande bostadsmarknad.

[ Annons ]

– Bostadsbyggandet står inför en kraftfull tvärnit när både bygg- och finansieringskostnaderna stiger kraftigt. För att rädda bostadsbyggandet behövs till exempel att regeringen tar sig an de strukturella utmaningar som finns på hyresmarknaden samt förenklar regelverk och tillståndsgivning vid nyproduktion, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Någon närmare redovisning av vilka reformer det handlar om framgår inte av vårbudgeten. I skrivande stund har Fastighetstidningen inte fått något svar på vad det handlar om från bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Anders Holmestig hoppas det handlar om att regeringen tänker ta sig an de strukturella utmaningar han menar finns på hyresmarknaden samt förenklar regelverk och tillståndsgivning vid nyproduktion.

– Ytterligare enkla åtgärder för regeringen är att se till att regler som kommer fördyra bostadsbyggandet och förlänga byggtiden inte införs. Där lägger utredningarna om en ny förköpslag och en förvärvslag ett effektivt hinder för fler nya bostäder, säger Anders Holmestig.

Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen, är något mer skeptisk.

– Den här regeringen väljer att vänta ut byggkrisen istället för att bemöta den med aktiv politik. I år störtdyker byggandet ner till ca 25?000 bostäder, när detskulle behövas 60?000. Nu måste regeringen kliva fram istället för att passivt se på. Förmånliga bygglån och en planeringsbonus till kommunerna krävs för att hålla uppe byggandet och bygga bort bostadsbristen. Med regeringens vänta och se-politik riskerar krisen istället att fördjupas,?säger Martin Hofverberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]