[ Annons ]

Illustratör: Dennis Eriksson
Publicerat 7 oktober, 2016

Locka kompetensen med jobb redan under studierna

Färsk arbetskraft försvinner snabbt ut i fastighetsbranschen. Ett effektivt sätt att attrahera och behålla den unga kompetensen kan vara att anställa studentmedarbetare.

Att anställa unga är ett bra sätt att marknadsföra både det egna företaget och fastighetsbranschen i stort. Vill du nå akademiker kan du anställa studentmedarbetare. Vill du nå den som gått ut gymnasiet kan du anställa på yrkesintroduktionsavtalet.

[ Annons ]

Landets universitet och högskolor fylls åter med studenter. Många av dem jobbar extra under studietiden för att dryga ut studiemedlen, men relativt få av dem har extrajobb som är kopplade till studierna. Samtidigt visar en undersökning som Fastigo gjort att fyra av tio arbetsgivare i fastighetsbranschen tycker det är svårt att locka till sig unga akademiker med relevant arbetslivserfarenhet. Genom att erbjuda studenter att jobba extra med relevanta arbetsuppgifter redan under studietiden kan vi bygga broar mellan studenterna och arbetsmarknaden.

För att underlätta för företagen att rekrytera unga akademiker med rätt kompetens redan under studietiden, har Fastigo och en lång rad tjänstemannaförbund tecknat ett kollektivavtal för så kallade studentmedarbetare. Avtalet innebär att studenter kan anställas för att arbeta med relevanta arbetsuppgifter, som mest 15 timmar per vecka och på villkor som är anpassade till studentens situation. Lönen är avtalsmässig och sätts individuellt.

Fastigo personal porträtt 121212
Anette Nordenfelt Kommunikationschef 08-676 69 47 anette.nordenfelt @fastigo.se

 

Ett annat sätt att få in unga i företaget är yrkesintroduktionsanställning. Det är ett kollektivavtal som gäller mellan Fastigo och Fastighetsanställdas Förbund och Kommunal. Här är syftet att ge ungdomar möjlighet att lära känna och få utbildning till yrken inom fastighetsbranschen. Samtidigt får företaget möjlighet att rekrytera unga och låta dem utvecklas i yrkesrollen med utgångspunkt från de egna behoven. Yrkesintroduktionsanställningen ska innehålla utbildning motsvarande minst 25 procent av arbetstiden. Arbetsgivaren kan ansöka om ersättning från Arbetsförmedlingen som motsvarar arbetsgivaravgiften (31,42 procent av utbetalad lön) samt för handledning och utbildning med cirka 2 500 kr/månad.

Yrkesintroduktion kan användas för ungdomar upp till 24 år som inte har elevstatus på någon utbildning samt saknar relevant yrkeserfarenhet inom branschen. Personen ska även ha slutfört gymnasiet, helst något av yrkesprogrammen som kan vara relevanta för branschen. Yrkesintroduktionen är en provanställning under lägst sex och högst tolv månader.

Mer information om yrkesintroduktion finns på arbetsformedlingen.se.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]