LO-förbunden ska bygga hyresrätter för 2,5 miljarder kronor
Publicerat 6 maj, 2017

LO-facket in på bostadsmarknaden

Med en del pengar i kassan har nu även LO-förbunden bestämt sig för att satsa på byggen av nya hyresrätter. – Vi ser det som en bra långsiktig investering, säger Erik Spernaes, vd Bantorget Egendom.

LO har sedan man sålde Aftonbladet till Schibstedt och dessutom fastigheter i Klarakvarteren fonderat 1, 2 miljarder kronor i bolaget Bantorget Förvaltning. De pengarna är nu grundplåten i det nya bolaget Bantorget Hyresbostäder som har målet att bygga hyresrätter över landet. Ett första projekt är redan påbörjat, 166 lägenheter i Limhamn i Malmö som projekterats av Riksbyggen

[ Annons ]

– Vår plan är att satsa 2,5 miljarder kronor de närmaste åren och då i första hand på nybyggnadsprojekt som vi finner bäst lönsamhet i. Ska vi göra förvärv bör det finnas utrymme för mer bostadsutveckling i ett sådant köp, säger Erik Spernaes och tillägger att priserna är höga på begagnade hyreshus.

Det finns hos förbunden, som Byggnads, Kommunal och Handels, ett önskemål att bygga bostäder som även folk med låga inkomster kan hyra. Hyrorna i Limhamn kommer att ligga på runt 1 990 kronor kvadratmetern.

– Detta är i första hand en investering av vårt kapital och vi ska ha en bra avkastning. Men bygger man många nya bostäder frigörs billigare lägenheter i slutändan i olika flyttkedjor, menar Erik Spernaes.

Medlemmar i förbunden kommer inte få någon gräddfil till lägenheter, allt ska förmedlas genom befintliga bostadsköer på orten.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]