Gruvbolaget LKAB gör en kovändning och utlovar nu nya hus till fastighetsägare i Kiruna för att snabba på processen med stadsomvandlingen – men också för att spara pengar. ”Glädjande, men tidplanen saknas ännu”, säger en lokal fastighetsägare.
LKAB vill snabba på stadsomvandlingen i Kiruna och har därför beslutat att trappa upp ersättningen till de fastighetsägare som berörs av flytten av gruvan. Nu lovar gruvbolaget att den som säljer sitt hus kan välja att ersättas med ett nytt. Tidigare har fastighetsägare erbjudits möjligheten att få ut ersättning motsvarande fastighetens marknadsvärde plus ett påslag på 25 procent – ett alternativ som fortfarande kvarstår.
Vi gör det här för att säkerställa att vi klara samhällsomvandlingen i planerad tid. Sedan ser vi också att vi kan sänka våra kostnader, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandling på LKAB, till tidningen NSD.
På Fastighetsägarna Mittnord är man positiv till LKAB:s beslut att ersätta gamla fastigheter med nya.
LKAB har ändrat ståndpunkt mot vad de sa för ett år tillbaka. Det här är en mycket mer konstruktiv hållning, säger Peter Sörman, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Mittnord.
Ännu återstår att utarbeta former för exakt hur en ny fastighet ska ersätta en gammal.
Det blir naturligtvis svårt att jämföra fastighet mot fastighet. Men det får bli en förhandlingsfråga. Det viktiga är att principen för hur man tänkt sig det hela är klar, att det finns ett verktyg, säger Peter Sörman.
En av de lokala fastighetsägare som berörs av stadsomvandlingen är Magnus Bäcktorp, vd på Fastighetsmästaren AB. Han tycker att LKAB:s beslut är ett steg i rätt riktning. Men frågorna om hur han själv kommer att påverkas kvarstår.
– Det är ett glädjande och bra besked, men det går fortfarande inte att veta hur det kommer att falla ut i praktiken innan vi privata fastighetsägare i centrum har fått en seriös tidsplan för hur man har tänkt. Vi vet fortfarande inte i vilken ordning saker kommer att ske. Vi vet fortfarande inte om det kommer att hända något nästa år eller först 2025, det är en stor otrygghet.