Magnus Bäcktorp, som är vd för Fastighetsmästaren AB, märker redan av stadsflytten. – Jag har en obebyggd tomt på en av de bästa platserna, men den går inte att bebygga. Och det är också svårt att få in nya hyresgäster i centrum. Folk vill inte flytta in när de vet att de måste flytta igen. […]
Magnus Bäcktorp, som är vd för Fastighetsmästaren AB, märker redan av stadsflytten.
– Jag har en obebyggd tomt på en av de bästa platserna, men den går inte att bebygga. Och det är också svårt att få in nya hyresgäster i centrum. Folk vill inte flytta in när de vet att de måste flytta igen.
Så för Magnus Bäcktorp handlar det inte bara om att LKAB ska betala ersättning på en nivå så att det går att klara nybyggnadspriser.
– Ersättningen kan ju inte komma när husen inte går att bruka mer. Vi måste få en del redan idag. Jag måste tillsätta resurser i mitt lilla bolag så att vi kan kartlägga vilka hyresgäster som vill flytta med. Det är många hyresgäster som sitter på långa kontrakt som man gärna vill ha med sig. Men det är inget hafsverk att kartlägga vilka ytor de vill ha.
Bord och väggar på Magnus Bäcktorps kontor är belamrade med ritningar. Men byggvästen, som hänger på en stol, blir hängande.
– LKAB håller staden i ett järngrepp. Det är som ett vakuum, man vet inte var man törs bygga och var man inte kan bygga. Man är tveksam till att satsa i centrum, det har trots allt en begränsad livslängd.
Mycket av kommunens resurser tas ju upp av stadsflytten, så det är, enligt Magnus Bäcktorp, extremt svårt att göra planändringar och få igenom bygglov.
Var ser du att du är om tio år?
– I den bästa av världar har man kunnat bygga upp en del av det som man har förlorat till gruvan. Och med lite tur har man kunnat få med sig några av hyresgästerna. Men jag tror tyvärr att det är många av företagen som kommer att lägga ner. En del pratar om att flytta, de är inte beroende av att sitta i Kiruna.