På torsdag ska Kirunas fastighetsägare som berörs av stadsflytten få konkreta besked hur de ska ersättas. Redan idag presenteras själva ersättningsmodellen.
För att LKAB ska kunna fortsätta sin gruvbrytning krävs att cirka 5 000 bostäder och 700 000 kvadratmeter bostads- och lokalytor i centrala delarna av Kiruna och Malmberget flyttas. Det första beskedet var att fastighetsägare skulle kompenseras med en ersättning motsvarande fastighetens marknadsvärde plus ett påslag på 25 procent.
Men i mars förra året gjorde LKAB en kovändning. Beskedet var nu att gruvbolaget skulle ersätta med ett nytt hus. Nu ska alltså den konkreta modellen för ersättningen presenteras.
– Det har varit en lång process för att hitta lösningar på ersättningar som gör att LKAB kan vara konkurrenskraftigt och fortsätta producera. Vi har en stor tilltro till att ersättningen motsvarar kraven på en rättvis och långsiktig hållbar kompensation, så att LKAB och Malmfältens samhällen kan stå sida vid sida även i framtiden, säger Stefan Hämäläinen, direktör för LKAB samhällsomvandling i ett pressmeddelande.
Villaägare och fastighetsägare som äger hyreshus kommer att erbjudas två valmöjligheter, ett ersättningshus som är likvärdigt med det nuvarande, eller en summa pengar som motsvarar marknadsvärdet plus 25 procent. Naturligtvis kommer huset inte att vara en kopia av det gamla, men det ska vara jämförbart.
Näringsidkare som omlokaliseras kompenseras i flera delar. Dels med erbjudande om en ersättningsfastighet och näringsidkare som hyr erbjuds en ny lokal med hyrestrappning upp till fem år. Dels kommer LKAB att stå för omlokaliseringskostnader och resultatbortfall i samband med flytten.
På torsdag träffar Kirunas fastighetsägare LKAB för närmare besked om ersättningen ska utformas i de enskilda fallen.
– Än så länge vet jag bara i grova drag hur det kan komma att se ut. Vad jag förstått ska ersättningen baseras på yta och vilken avkastning men har haft på sin fastighet, säger Peter Sörman, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Mittnord.
Han ser också fram mot en diskussion om vilka önskemål fastighetsägarna har om vad de ska bygga och lösningar för de som vill satsa mer än vad som motsvarar nuvarande värde.