[ Annons ]

Under det senaste halvåret har vakanserna pressats ned samtidigt som hyror och fastighetspriser stigit. Det framgår av Fastighetsägarnas Sverigebarometer.
Publicerat 20 juni, 2011

Ljust för fastighetsbranschen

Under det senaste halvåret har vakanserna pressats ned samtidigt som hyror och fastighetspriser stigit. Det framgår av Fastighetsägarnas Sverigebarometer.

Fastighetsägarnas Sverigebarometer tar temperaturen på fastighetsbranschen och publiceras två gånger per år. Den senaste barometern visar att andelen fastighetsägare som tror att Sveriges konjunktur kommer att förstärkas ytterligare under det kommande året har minskat från 54 till 36 procent sedan årsskiftet. Andelen som tror på sämre tider har samtidigt ökat från 3 till 12 procent.

[ Annons ]

Fortsatt återhämtning på arbetsmarknaden gör dock att runt 90 procent av fastighetsägarna tror på stabila eller minskade vakanser under året. Motsvarande optimism gäller hyrorna. 67 procent räknar med högre kontorshyror.

– Den utveckling vi ser nu är glädjande för fastighetsbranschen och gynnar hela Sverige. Det är positivt att fastighetsföretagen ser en ökad lönsamhet och att många av dem vågar genomföra större investeringar igen, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

52 procent av fastighetsägarna planerar att göra större fastighetsköp under året och 85 procent av dem tror på oförändrad eller förbättrad lönsamhet.

Förväntningarna om framtiden ska ses mot bakgrund av det senaste halvårets starka utveckling. 90 procent av landets fastighetsägare uppger att vakanserna har minskat eller varit oförändrade under den tiden. 63 procent uppger att kontorshyrorna har stigit. Motsvarande för butiker, industrier och bostäder är 51, 36 respektive 81 procent.

Fastighetspriserna har utvecklats väl, framför allt i storstäderna. I Stockholm anger exempelvis 74 procent av fastighetsägarna att priserna på kontorsfastigheter är högre i dag än för ett halvår sedan. I Göteborg, Malmö och övriga riket är motsvarande andel 55, 59 respektive 35 procent.

Läs hela rapporten här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]