[ Annons ]

Vid Riksplan kan man se konstnärskollektivet Vertigos 80 meter långa ljus- och ljudverk kallat Wave som inspirerat av Nobelprisbelönad forskning. Datoranimerad bild av hur installationen kommer att se ut.
Publicerat 6 december, 2024

Ljuset i mörkret

I lucka 6 öppnar vi upp för ljuset från Nobel Week Lights Stockholm. 16 ljusinstallationer med Nobelteman. Partners är bland annat fastighetsbolaget Einar Mattsson och Fastighetsägarna Stockholm.

I morgon, den 7 december, knäpps ljuset på i årets upplaga av Nobel Week Lights. Synligast är då att Stadshuset i Stockholm blir en gigantisk skärm för olika projiceringar som skapats av konstnärer. Dessutom andra ljusinstallationer på bland annat Riksdagshuset, på Riksbron och Konstakademins fasad.

Projektets tillkom 2020 då en grupp konstnärer och projektledare kände att det behövdes något som lyser upp tillvaron när det är som mörkast.

[ Annons ]

– Det var dessutom under pandemin då det var extra deppigt eftersom vi inte kunde mötas i större grupper, och vi hade en kultursektor som tvingades att pausa, säger Lara Szabo Greisman, en av initiativtagarna och producent av Nobel Week Lights.

Nobelkommittén och Stockholm stad tände på idén. Dessa installationer ska inte bara sprida ljus och glädje, utan även ge utryck för den vetenskap och kultur som priserna står för.

– Detta år ville vi verkligen fira de kvinnliga pristagarna – det finns ju inte så många genom åren, säger Lara Szabo Greisman.

Det är en enbart 46 kvinnor som fått Nobelpriset i de vetenskapliga kategorierna. Sedan 18 i litteratur och 18 som erhållit fredspriset. 960 män har totalt fått Nobelpris.

På Stadshuset får vi bland andra se Marie Curie (den enda Nobelpristagaren som fått två priser) och även personligheter som Malala Yousafzai och Narges Mohammadim, två fredpristagare.

Installationerna kan ses under en vecka fram till den 15 december.

Men det är ju en lång mörk period framför oss. Varför kan de inte få ljusa upp tillvaron en längre tid?

– Det skulle vi verkligen vilja, säger Lara med eftertryck, men det finns tyvärr begräsningar vi måste förhålla oss. Självklart skulle vi gärna ta emot mer bidrag till en sådan satsning. Det ska ju vara en festival som ska vara gratis, tillägger hon.

Att smycka sin stad med ljus är något som är mer vanligt i andra storstäder, som Tokyo, London och även Budapest. I dessa städer lyser man gärna upp fasader, monument och stadslandskapet när solen går ner. Lara Szabo Greisman tror att vi i de skandinaviska länderna generellt har en mer återhållsam och medveten syn på ljuset.

– Antagligen för att vi har så lite av det, i alla fall under vintern, det skapar en särskild känslighet för det nordiska ljuset och att vi gillar kontrasterna mellan den mörka och ljusa delen av året.

Men hon ser gärna att staden och fastighetsägare med god känsla lyfter fram husen och stadens miljö

– Stockholm är ju en så fantastisk vacker stad som vi ska vara stolta över, säger Lara som vuxit upp i i Kanada.

Vi är partner till Nobel Week Lights för att ljusfestivalten visar Stockholms från sina bästa sidor.

Einar Mattson är en av sponsorerna.

– Nobel är ett av världens starkaste varumärken och vi är partner till Nobel Week Lights för att ljusfestivalten visar Stockholms från sina bästa sidor. Det är också en del i firandet av Nobelveckan som sätter Stockholm på kartan globalt, säger Ewelina Holm, kommunikationschef hos Einar Mattsson.

Fastighetsägarna klev in som parter förra året. I samband med det talade Katrin Behdjou Arshi, chef stadsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm, om hur hon såg Nobel Week Lights som en möjlighete att skapa attraktion, trivsel och mötesplatser i den urbana miljön.

– Det är ett spännande sätt att jobba med platsutveckling som jag tror fastighetsägare i såväl innerstaden som ytterstaden kan inspireras av, sa Katrin Behdjou Arshi.

(Under helgen ska redaktionen julpyssla, därför dubbelucka idag)

[Läs relaterade artiklar]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]