[ Annons ]

Publicerat 11 oktober, 2022

Ljusa tider stundar i Lund

Kommunala bostadsbolaget LKF i Lund ser till att julen blir lysande för sina hyresgäster. Med LED-lampor ska man lysa upp träd, trapphus och utemiljö på ett energieffektivt sätt.

Ljus i bostadsområden ger varm hemkänsla och skapar tryggare miljö. Därför kommer LKF (Lunds Kommuns Fastighets AB) att fortsätta lysa upp sina bostadsområden. Men för att minska belastningen på elnätet och energiutgifterna kommer de i år bara ha igång LED-belysning som sitter i träd, berättar Håkan Nilsson, förvaltningschef på LKF.

– LED-belysning är väldigt energieffektivt, men en annan finess är att LED är dimbart och gör att vi kan styra styrkan efter behov. Vi ser till att matcha dygnets mörka timmar och anpassar belysningens effekt utifrån behov av nytta och trivsel. Lagom ljust när det är mindre mörkt, och extra stämningsfullt på kvällen, kommenterar Håkan Nilsson.

[ Annons ]

Många träd växer i bolagets bostadsområden, och att klä dessa med juleljus är ett hållbart alternativ till att hugga ner och klä en gran från skogen. På LKFs bostadsområden kommer man därför inte kunna se julgranar som inte växer naturligt.

– Det är ett av våra löften till våra hyresgäster att vi fortsätter att satsa på hållbara lösningar i vår närmiljö. Helt enligt målet att göra Lund till en klimatpositiv stad. I somras lät vi en del gräsytor växa upp till ängsytor för att både behålla vatten i marken och ge hus och mat till insekterna. Det var många hyresgäster som uppskattade denna lösning. Och det är glädjande att vi får positiv respons från våra hyresgäster kring hur de själva känner kring hållbarhetstänket på bostadsområdena, säger Håkan Nilsson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]