Lokaler som står tomma kan omvandlas till gallerier som skapar trygghet och samtidigt lockar potentiella hyresgäster. Vi har pratat med konstnären Håkan Lidbo vars verk just nu lyser upp Stockholms city och Kristianstad.
Electronicaartisten Håkan Lidbo kanske inte är känd för den bredda massan, men han har gett ut över 250 skivor och deltagit i melodifestivalen två gånger. Och just när är hans konst mer lättillgänglig än någonsin. I samarbete med Vasakronan har han, tillsammans med konstnären Jaime Reyes, gjort om ett par affärslokaler i Sergelstaden till gallerier för ljus- och ljudinstallationer.
– Genom att få ut konst på en plats som inte är ett galleri, utan bara finns på en plats där det passerar mycket folk, så når man ut till människor som annars aldrig skulle söka upp konst. Jag tror att det har ett stort värde när vi rör oss alltmer i våra egna filterbubblor, säger Håkan Lidbo.

För Vasakronan är detta en del i en större strategi att på olika sätt levandegöra stadsrummet. Här märks också #ArtMadeThis, där Vasakronan överlåter garageportar och fasader till kvinnliga konstnärer som med olika uttryck omvandlar trista miljöer till konstverk.
Håkan Lidbo berättar om hur han strävar efter att ”göra konst som inte bara är konst”.
– Man kan tycka att konst i sig är rätt meningslöst. En tavla av Picasso kan ju vara fin att titta på, men det är inte bra för någonting. Det är spännande att göra konst där ytan kan användas till annat också.
Mitt i Stockholm City, där stora ombyggnationer pågår för fullt handlar det mycket om att med ljus och ljud skapa en mer levande plats som därmed känns tryggare.
– Istället för att täcka rutorna med folie och bara låta det vara platta ytor så öppnar man upp för medborgarna. Det gör staden mer intressant, säger Håkan Lidbo.

När stadskärnorna, med ökande e-handel, mer och mer får en funktion som plats för upplevelser och umgänge så hoppas Håkan Lidbo att den också kan bli ett fönster för konsten. Men han inser att det också måste finnas en vinst för fastighetsbolaget.
– Därför har vi utformat konsten för att lyfta fram lokalernas kvaliteter för framtida potentiella hyresgäster.
Men kan det finnas en risk att konsten mer och mer förväntas ha ett syfte, alltså att den inte längre har ett värde i sig självt?
– Det finns det absolut. Och det finns säkert de som hävdar att när den tjänar näringslivets syften så upphör den att vara konst. Men jag tror att konstens villkor förändras och att den behöver nya fönster.
Vi försöker skapa konst som man inte behöver någon förkunskap för att ta till sig.
Men vad vill du säga med verken?
– Vi försöker skapa konst som man inte behöver någon förkunskap för att ta till sig. Det är bara en upplevelse.
Håkan Lidbo menar att han aldrig fått frågan vad han menar med den elektroniska instrumentala musik han skapat. Den är bara gjord för att avnjutas. Samma sak strävar han efter i installationerna som är visualisering av data som bygger på hur människor rör sig.
– Det är ungefär som att man tittar på havet. Vågorna kommer och går. Det betyder inget. Men samtidigt kan man sitta och titta hur länge som helst. För att det säger något om den plats vi lever på. Vi tittar på havet för att förstå vår värld. Ljud- och ljuskonst kanske säger något om hur vi förhåller oss till varandra – på samma sätt som havet säger något om månen och gravitation, resonerar Håkan Lidbo.

Tillbaks till det mer jordnära. I Kristianstad har pandemin slagit hårt mot stadskärnan.
– Det märks en tydlig känsla av tomhet i staden. Men här har en stadsutvecklingsgrupp tillsammans med ABK (AB Kristianstadsbyggen) en tydlig ambition att får staden att leva upp igen.
Här har Håkan Lidbo och Jaime Reyes skapat ett liknade ljuskonstgalleri som i Stockholm och även lekfulla installationer på själva gatan.
– Det är en enkel installation med fotsteg på marken som uppmuntrar till roliga gångstilar. Prova att gå som en cowboy, en supermodell, som en kissnödig eller som en gammal tant. Det är enkla saker, men det signalerar att staden bryr sig.