[ Annons ]

Ulla Bergström, Chef för Sweco Architects. Foto: Anna W Thorbjörnsson
Publicerat 1 juni, 2021

”Livskvalitet borde få styra stadsplaneringen”

Namn: Ulla Bergström. Titel: Chef för Sweco Architects (ett av Europas största arkitektkontor) sedan december 2020. Aktuell med: Trendspaningar om 15-minuters-staden och omställning efter pandemin.

Har pandemin haft en avgörande påverkan på samhällsbyggandet på lång sikt?

– Ja, absolut. Vi har tvingats stanna upp och omvärdera mycket. Digitalisering och klimatomställning har påverkat hur vi planerar våra städer. Stadsplanering har blivit en mycket mer komplex fråga på kort tid. Livskvalitet borde få styra stadsplaneringen och inte trafiken.

[ Annons ]

På vilket sätt?

– 2050 beräknas två tredjedelar av jordens befolkning bo i städer. Städer har en stark attraktionskraft, samtidigt som vi ser att e-handeln påverkar våra stadskärnor. I den vackra stenstaden Sundsvall som jag kommer ifrån är det rätt så ödsligt i centrum. Vi behöver tänka om både kring små nära centrum där vi bor och kring hur våra stadskärnor används för att skapa levande städer.

När du talar om utvecklingen av samhällsrum till dåtidens lanthandel, har du någon bild av hur det kan se ut?

– Det var så fantastiskt när jag växte upp, i korsningen i byn fanns en lanthandel där alla möttes. Och det som inte fanns där kunde beställas hem. Men ett samhällsrum kan även handla om cirkuläritet – att det finns möjlighet att låna och byta saker med varandra. Det här skulle också skapa en ökad social trygghet.

Vad vill du ha inom 15 minuter från dig?

– Jag tycker om att handla mat, helst lokalt, det är nog det allra viktigaste för mig.

TRE YRKEN SOM JAG SKULLE VILJA TESTA

Fotograf
– Jag fotograferar ofta, gärna detaljer i makro men även natur och landskap.

Konstnär
– Hilma af Klint är en av mina favoriter, och jag började faktiskt på konstskola och satsade på måleriet innan jag bytte och blev arkitekt.

Stugvärd för SFS
– Jag älskar fjällens natur. Jag skulle gärna sitta i en stuga och tända elden och hämta vatten och ta hand om alla trötta vandrare som kommer dit.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]