[ Annons ]

Kända Selma Lagerlöf-karaktärer pryder fasaden på Selma Lagerlöfs Torg. Bild: Semrén & Månsson
Publicerat 7 maj, 2019

Litterära karaktärer pryder fasad

Handelshuset på Selma Lagerlöfs Torg i Göteborg är snart färdigställd. Den nya fasaden består av perforerad plåt som bildar namn på kända litterära karaktärer från några av Selma Lagerlöfs mest älskade verk.

Nyligen monterades fasaden på handelshuset på Selma Lagerlöfs torg på den delen av huset som ska fungera som parkeringsdäck. Bakom utformningen står arkitekterna Semrén & Månsson där Tobias Fasth har fungerat som uppdragsansvarig. Det har varit en lång process där många alternativ övervägdes innan valet föll på att gestalta handelshuset med ett abstrakt mönster.

[ Annons ]

– Inledningsvis tittade vi på många olika förslag, ett var att klä fasaden i gröna glaslameller, men vi bestämde oss ganska snart för att använda oss av aluminiumplåt som är ett bra och hållbart material, säger Tobias Fasth.

Till en början togs ett förslag fram där fasaden utsmyckades med ansikten. Tanken var att låta lokala ungdomar bli förevigade på handelshuset, men juridiska frågetecken styrde in arkitekterna på ett annat spår. Efter nya skisser och en hel del olika förslag började bitarna falla på plats. Genom att perforera metallkassetter har Semrén & Månsson tagit fram ett mönster bestående av namn på karaktärer hämtade från verk av Selma Lagerlöf. Här hittar vi Nils Holgersson, Gösta Berling, Marianne Sinclair och många andra.

Fasaden består av drygt 8,8 miljoner hål i sammanlagt 966 kassetter och har en total yta på 1800 kvadratmeter. Drygt 30 procent av ytan är perforerad, vilket skapar en unik effekt beroende på vilken tid det är på dygnet. Under dagen är det lätt att tyda orden på fasaden. Kvällstid så släpper plåten igenom det befintliga ljuset från parkeringshuset och på så sätt skapas en helt annan karaktär på fasaden. Det faktum att så mycket av ytan är perforerad gör också att det blir lätt att se igenom fasaden från insidan, vilket i sin tur skapar ett naturligt ljusinsläpp som ökar tryggheten i parkeringshuset.

Handelshusets bottenvåning får i riktning mot Backadalen en betongfasad där det planteras växter. Med tiden kan växterna få möjlighet att klättra utmed fasaden och skapa en grön miljö.

Handelshuset och stadsdelshuset med rum för kultur på nya Selma Lagerlöfs Torg öppnas för allmänheten i augusti och invigning sker den 29-31 i samma månad.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]