I en liten svart lådan sitter teknik som löser problemet med att betala dyrt för överdimensionerade huvudsäkringar. Med så kallad adaptiv strömutjämning flyttas automatiskt energi mellan fasledarna efter behov.
Publicerat 12 januari, 2015

Liten låda kan lösa stora problem i elnät

I en liten svart lådan sitter teknik som löser problemet med att betala dyrt för överdimensionerade huvudsäkringar. Med så kallad adaptiv strömutjämning flyttas automatiskt energi mellan fasledarna efter behov.

Elsystemet i en fastighet består av tre fasledare. Tanken är att det ska vara lika stor last på alla faser, men då ­förbrukningen hela tiden förändras blir det snedbelastningar. Hamnar flera apparater på samma fas riskerar man att huvudsäkringen löser ut. Antingen måste man göra en omfördelning mellan faserna eller skaffa en buffertzon med högre huvudsäkringar.

[ Annons ]

Den första lösningen är sannolikt bara temporär och den senare innebär högre fasta avgifter. Behovet att ladda elbilar kan ytterligare öka snedbelastningen i elsystemet.

Mats Karlström på företaget Ferroamp har en ny lösning.
– Du kan tänka det som tre olika rör utan någon koppling mellan. Vår lösning kopplar ihop rören så att flödet kan flyttas mellan dem efter behov.

Vad han talar om är den helt nya produkten EnergyHub Ace. Med så kallad adaptiv strömutjämning flyttas automatiskt energi mellan fasledarna efter behov. Då kan man använda lägsta möjliga huvudsäkring och behöver inte koppla om i undercentralen på grund av att fler apparater ansluts till en fas.

EnergyHub Ace installerad och klar hos Örebrobostäder.

Örebrobostäder är bland de första att installera tekniken.
– I samband med att vi installerade insåg vi att det finns fler användningsområden som i slutändan kan visa sig ännu viktigare, säger bolagets teknikansvarige Jonas Tannerstad.

Han har diskuterat med elbolag om att kunna se fastigheternas elförbrukning i realtid.
– Denna teknik gör det möjligt för oss att göra det själva, säger Jonas Tannerstad.

Att kunna se mönster i förbrukningen får betydelse när allt fler elbolag inför effekttariffer för att motivera sina kunder till en jämnare energiförbrukning.
– När vi vet exakt hur förbrukningen ser ut kan vi exempelvis stänga av vissa apparater när belastningen är som högst, säger Jonas Tannerstad.

Mats Karlström spår att prisvariationerna i framtiden kan bli så stora att det faktiskt kan löna sig att lagra energi i ett energilager.
– EnergyHub kan programmeras att ladda batterierna under tider då belastning och elpriser är låga och tillföra denna energi vid de kostsamma effekttopparna. Det bidrar dessutom till ett stabilare elnät, säger Mats Karlström.

På samma sätt kan man bygga ut systemet och spara el från solceller i ett energilager, istället för att få dåligt betalt för sitt elöverskott på elnätet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]