Publicerat 30 juni, 2020

Lindab stänger IMP Klima i Slovenien, tar engångskostnader på 60 till 70 miljoner kronor

Verkstadsbolaget Lindab har efter en strategisk genomgång beslutat att stänga IMP Klima Group, bestående av Lindab klima sistemi i Slovenien och dess dotterbolag i Serbien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina. Produktionen av luftbehandlingsaggregat i Slovenien kommer att upphöra i slutet av 2020. Det framgår av ett pressmeddelande.

Lindab förvärvade IMP Klima 2015 för att etablera närvaro på marknaden för luftbehandlingsaggregat. Det är en mycket konkurrensutsatt marknad med kundanpassade lösningar. IMP Klima har haft en svag försäljningsutveckling och har varit olönsamma i flera år. Coronapandemin har förvärrat situationen ytterligare.

- Att stänga IMP Klima är ett tufft beslut att fatta, eftersom det påverkar många medarbetare som har gjort sitt bästa för att förbättra företagets resultat, säger Ola Ringdahl, vd och koncernchef för Lindab.

- Det finns många tillverkare av luftbehandlingsaggregat i Europa och konkurrensen är intensiv. Om du inte är en av toppspelarna är det svårt att nå tillfredsställande lönsamhet. Inom Lindab måste alla enheter bidra till vårt mål om 10 procent rörelsemarginal. Vi ser inte en rimlig väg till lönsamhet och tillväxt för IMP Klima. Vi har därför beslutat att lägga ner verksamheten, fortsätter Ola Ringdahl.

IMP Klima Group omsatte i fjol 269 miljoner kronor och redovisades som en del av affärsområdet Ventilation Systems. 226 anställda påverkas, varav 212 anställda i Slovenien och ytterligare 14 anställda i Serbien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina.

Engångskostnaderna, inklusive uppsägningskostnader och nedskrivningar, beräknas till 60 till 70 miljoner kronor, varav merparten påverkar rörelseresultatet negativt under andra kvartalet 2020. Därutöver kan nedskrivningsbehov uppstå i fastigheter.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]