[ Annons ]

Publicerat 12 juni, 2019

”Lilla Namo” föreläser om innovation på Järvaveckan

I dag inleds Järvaveckan, Almedalsveckans kaxiga utmanare i norra Stockholm. Fastighetsägarna Stockholm arrangerar ett seminarium med House of Sparks och Namo "Lilla Namo" Marouf som handlar om hur representation också leder till innovation. Fastighetstidningen har träffat hip hop-artisten som blev stadsplanerare.

Namo Marouf slog igenom med monsterhiten ”Haffa Guzz” 2012. Samtidigt blandade hon musikkarriären med KTH-studier och kan numera titulera sig civilingenjör med inriktning mot samhällsbyggnad.

[ Annons ]

– Det är första gången jag är på Järvaveckan, det ska bli skitkul! säger hon till Fastighetstidningen.

Det var efter några år på Stockholms stads stadsbyggnadskontor som Namo Marouf nyligen rekryterades till konsultbolaget House of Sparks.

– Jag kommer att fortsätta det arbete som House of Sparks redan gör och fokusera på social hållbarhet på mitt eget sätt. Det handlar om att hjälpa företag att gå från idé till verklighet och hur man kan röra sig snabbt framåt genom kraften av olika perspektiv.

Grundförutsättningen för social hållbarhet är för Namo Marouf mångfald och representation.

– Det behöver finnas en mångfald internt inom företag. Det är då man får fram de verkligt nyskapande idéer. Det gör man inte tillsammans med likasinnade.

Det gäller enligt Namo Marouf både privat och offentlig sektor. En blandning när det gäller ålder, kön, funktionsvariation, religion, etnisk bakgrund och utbildning ökar möjligheten till innovation.  

”Det är viktigt att vi har människan i fokus när vi planerar. Inte bara en viss typ utav människor, utan alla typer av människor utifrån ett intersektionellt perspektiv” förklarade Namo Marouf när det stod klart att hon skulle börja på House of Sparks.

Planeras en stad bara för en viss typ av människor i dag? 

– Om vi tittar på hur våra städer ser ut så är det uppenbart, de är orättvist uppbyggda både rumsligt och på andra plan. Något är fel på hur vi planerar. Vi blir bara mer och mer polariserade och segregerade. Jag vill försöka börja öka medvetenheten hos dem som planerar både inom privat och offentlig sektorn.

Du har jobbat på Stockholm stad, vad tar du med dig därifrån till näringslivet?

– På planavdelningen där jag har arbetar fram till nu finns en jättefin och varm tanke bland alla medarbetare att verkligen skapa bra platser för människor. Att bygga staden för dem som inte har den idag. Den tanken genomsyrar allt.

Det där återkommer när Namo Maroufs talar om Stockholm. En stad som hon älskar, men som i dag är en splittrad stad där människor inte möts.

Hur kan fastighetsägare bidra här?

– De har ju en nyckelroll. Alla vinner på att man bygger projekt som sätter människan i fokus. Ingen vill bo i en stad som inte får karaktär av alla som bor i den.

Varför är våra storstäder så segregerade tror du?

– Om jag hade vetat det hade jag löst det. Det beror delvis på historiska skäl. Ett problem just nu är att när man bygger nytt, är det inte till för alla. Det är för dyrt och man fokuserar på lönsamhet och statistik istället.

Temat på Namo Maroufs föreläsning på Järvaveckan är ”hur representation leder till innovation” och där återkommer just mångfalden.

– Det handlar om att engagera lokalt förankrade människor, de är ju de som är experter på just sin miljö.

Det är en homogen grupp som jobbar med stadsplanering, berättar Namo Marouf.

– Jag sticker exempelvis ut. Jag stack ut när jag pluggade också.

Varför tror du det är så?

– Det speglar väl ganska många branscher tänker jag. Jag hade ingen aning om vad en stadsplanerare var för något när jag var liten. Det beror på vad man har för nätverk och förebilder när man är ung. Det bor inte så många arkitekter och stadsplanerare i mindre välbärgade områden.

Har du själv erfarenhet av att ha idéer men inte kunnat förverkliga dem?

– Nej, om jag vill någonting så gör jag det! (skratt)

– Jag har haft turen att ha bra förebilder och därför också kunnat ta risker. Men det är förstås inte en självklarhet för alla.

 

Namo Marouf pratar innovation på Fastighetsägarna Stockholms seminarium klockan 14.30, fredagen den 14 juni. Platsen är i Seminarietält 1 på Järvaveckans område på Spånga IP. Arrangemanget webbsänds också på Fastighetsägarna Stockholms Facebooksida.

 

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]