[ Annons ]

Efter ett års hårt slit har åtta svenska städer certifierats enligt Purple Flag – ett internationellt betyg på städer med stark attraktionskraft efter solnedgången.
Publicerat 27 oktober, 2015

Lila flagg för åtta svenska städer

Efter ett års hårt slit har åtta svenska städer certifierats enligt Purple Flag – ett internationellt betyg på städer med stark attraktionskraft efter solnedgången.

I september certifierades de första åtta svenska städerna för ett säkert, tryggt och upplevelserikt kvällsliv enligt den så kallade Purple Flag-metoden.

[ Annons ]

Bakom den eftersträvansvärda flaggutdelningen ligger ett års hårt slit där city-samverkansgrupper i deltagande städer arbetat mot högt uppställda kriterier inom ett antal fokusområden. Det handlar bland annat om belysning av husfasader och i parker och stråk, klotterfria papperskorgar, renare gator, blomsterutsmyckningar och tydligare skyltning och information.

– De flesta städer arbetar redan med dessa frågor. Det nya är att man med Purple Flag-metoden fått ett verktyg som utökar samarbetet mellan olika privata näringsidkare och fler inom den offentliga sektorn och att det omfattar även kvälls- och nattlivet, säger Inger Alfredsson, nationell samordnare för Purple Flag Sweden inom Svenska Stadskärnor.

Stockholms medlemsorganisation City i samverkan valde att delta med Stureplan på grund av områdets breda utbud av butiker, restauranger, kultur och nöjesliv. Ett 20-tal offentliga och privata aktörer har varit delaktiga i arbetet, bland annat polisen, kollektivtrafikbolag, näringslivet och fastighetsägare. En av dem är Humlegården.

– Jag är imponerad av certifieringsprocessen och dess tydliga struktur. Det känns samtidigt jätteroligt att Stureplan blir först ut i Stockholm, säger Jens Folkesson marknadsområdeschef på Humlegården Fastigheter.

Fakta/Purple flag

  • Purple Flag har funnits sedan 2006 och ett 50-tal städer i Storbritannien och Irland har deltagit i programmet med goda, mätbara resultat.
  • Den lila färgen är inspirerad av skymningsljuset i staden och  symboliserar en säker, trygg och attraktiv stad som håller en hög kvalitet, kvälls- som nattetid.
  • De svenska stadskärnor som certifierats är Stockholm, Västervik, Kalmar, Eskilstuna, Karlstad, Västerås, Borås och Malmö.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]