Efter ett års hårt slit har åtta svenska städer certifierats enligt Purple Flag – ett internationellt betyg på städer med stark attraktionskraft efter solnedgången.
I september certifierades de första åtta svenska städerna för ett säkert, tryggt och upplevelserikt kvällsliv enligt den så kallade Purple Flag-metoden.
Bakom den eftersträvansvärda flaggutdelningen ligger ett års hårt slit där city-samverkansgrupper i deltagande städer arbetat mot högt uppställda kriterier inom ett antal fokusområden. Det handlar bland annat om belysning av husfasader och i parker och stråk, klotterfria papperskorgar, renare gator, blomsterutsmyckningar och tydligare skyltning och information.
– De flesta städer arbetar redan med dessa frågor. Det nya är att man med Purple Flag-metoden fått ett verktyg som utökar samarbetet mellan olika privata näringsidkare och fler inom den offentliga sektorn och att det omfattar även kvälls- och nattlivet, säger Inger Alfredsson, nationell samordnare för Purple Flag Sweden inom Svenska Stadskärnor.
Stockholms medlemsorganisation City i samverkan valde att delta med Stureplan på grund av områdets breda utbud av butiker, restauranger, kultur och nöjesliv. Ett 20-tal offentliga och privata aktörer har varit delaktiga i arbetet, bland annat polisen, kollektivtrafikbolag, näringslivet och fastighetsägare. En av dem är Humlegården.
– Jag är imponerad av certifieringsprocessen och dess tydliga struktur. Det känns samtidigt jätteroligt att Stureplan blir först ut i Stockholm, säger Jens Folkesson marknadsområdeschef på Humlegården Fastigheter.
Fakta/Purple flag
- Purple Flag har funnits sedan 2006 och ett 50-tal städer i Storbritannien och Irland har deltagit i programmet med goda, mätbara resultat.
- Den lila färgen är inspirerad av skymningsljuset i staden och symboliserar en säker, trygg och attraktiv stad som håller en hög kvalitet, kvälls- som nattetid.
- De svenska stadskärnor som certifierats är Stockholm, Västervik, Kalmar, Eskilstuna, Karlstad, Västerås, Borås och Malmö.