Bild: Link Arkitektur
Publicerat 20 november, 2019

Lidlbutik först med NollC02-certifiering

Swedish Green Building Council, SGBC, certifierar Lidls kommande butik i Visby med NollC02, något som enligt SGBC gör den till världens första klimatneutrala livsmedelsbutik.

Lidlbutiken i Visby var ett pilotprojekt och ritades av Link Arkiktektur. Målet var att skapa en byggnad med nollutsläpp, något som nu alltså har uppnåtts i och med Swedish Green Building Council NollC02-certifiering.

[ Annons ]

– Det var inte länge sedan som klimatneutrala matbutiker kändes som en avlägsen framtidsvision och som något för experimentella forskningsprojekt. Certifikatet är beviset på att det faktiskt är möjligt och Lidl har nu nått en mycket viktig milstolpe för framtidens hållbara livsmedelsbutiker. Vi är pionjärer inom hållbart byggande och vår förhoppning är att detta leder till att fler bygger hållbart och därmed bidrar till ökat behov av klimatneutrala material, säger Johan Augustsson, Sverigechef Lidl.

Lidl har arbetat målmedvetet för att begränsa sin klimatpåverkan och har bland annat betyget Outstanding för tre av sina butiker enligt miljöcertifieringen BREEAM.

Nu siktar man på att samtliga nya butiker ska miljöcertifieras.

– Även byggnader står för en del av våra totala utsläpp av växthusgaser, och om vi ska bromsa klimatförändringarna måste hela samhällsbyggnadssektorn lägga i en högre växel. Genom att ta fram en certifiering för byggnader med netto-noll klimatpåverkan hoppas vi kunna bidra till detta. Stor eloge till Lidl som är först ut med att bygga klimatneutralt – nu ser vi fram emot att se fler branschledande företag vill vara med och visa vägen, säger Lotta Werner Flyborg, vd på Sweden Green Building Council.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]