Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson
Publicerat 9 maj, 2018

Liberalerna vill skippa skärpta amorteringskravet

Liberalerna vill avskaffa det skärpta amorteringskravet. Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, menar att det förvärrar läget på bostadsmarknaden.

Det skärpta amorteringskravet, som trädde i kraft den 1 mars, vara eller icke vara efter valet är osäkert. Liberalerna meddelar nu att man har för avsikt att slopa det.

[ Annons ]

Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson, säger till Dagens Nyheter att amorteringskravet i alltför hög grad som förvärrar läget på bostadsmarknaden.

– Vi ser ökad osäkerhet, vi ser prisfall och minskat byggande – framför allt i Stockholm. Och eftersom Stockholm är motorn i svensk ekonomi så är det väldigt allvarligt säger han till DN.

Alliansen har ännu inte hunnit samordna sig i frågan. Men Moderaterna har tidigare meddelat att man är kritiska till skärpningen. Även Kristdemokraterna vill ha bort det skärpta kravet. Centerpartiet är dock avvaktande.

Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen är försiktigt positiv till beskedet. Han menar att det visserligen var klokt att se över regelverkens påverkan på hushållens ekonomi. Men i detta fall togs ingen hänsyn till vilka effekter ett skärpt amorteringskrav skulle få på bostadsmarknaden.

– Varje enskild åtgärd som införs måste analyseras noga. De åtgärder som regeringen nyss infört syftar bara till att hålla nere skuldutvecklingen hos hushåll. Det behövs också en tanke på hur man ska få bostadsmarknaden att fungera. Och jag tycker också att det gick lite väl kort tid innan man utvärderade de andra åtgärderna man infört, säger Tomas Ernhagen.

Även Mats Persson pekar på att det behövs en betydligt mer omfattande reform av bostadspolitiken.

– Vi säger att man behöver göra de långsiktiga reformerna, men man behöver också göra något åt det skärpta amorteringskravet därför att den osäkerhet som finns nu, och som kravet bidragit till, gör ju att bostadsbyggandet bromsar in, säger Mats Persson till DN.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]