Lotta Edholm (L) och Björn Ljung (L). Foto: Liberalerna.
Publicerat 23 september, 2016

Liberalerna vill rädda nöjeslivet på Stureplan

Rivningarna av Stureplan innebär att Sveriges mest kända nöjesliv- och nattlivsmiljö i praktiken kan tvingas släcka lampan för gott. Det skriver Liberalerna i SvD Debatt.

Liberalerna går emot rivningsplanerna för Stureplan. Den planerade ombyggnationen väntas pågå under sex års tid. Lotta Edholm (L) och Björn Ljung (L) skriver på Svenska Dagbladets debattsida om hur ett helt nöjesområde kan komma att försvinna.

[ Annons ]

– Restaurangkök kommer att rivas, klubbars lagerlokaler försvinner och verksamheter stänger igen, det blir konsekvensen av det här projektet. Om de här rivningarna blir av riskerar Stockholm att förlora en av sina mest älskade platser som Stureplan faktiskt är, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare, i ett pressmeddelande.

Förslaget togs upp i Stockholms stadsbyggnadsnämnd den 22 september. Då tog nämnden ställning till de föreslagna förändringarna som, om de godkänns, ska skickas ut på plansamråd.

Redan i höstas gick Liberalerna emot projektet. De nuvarande hyresgästerna gick då samman och berättade att de förmodligen skulle behöva lägga ner sina verksamheter om ombyggnaden blir av.

Förslaget fick även kritik från bland annat Visita när det gäller vilken påverkan det skulle komma att få för nöjes- och upplevelsebranscherna i området. I dagsläget har förslaget kommit att förändras lite och rivningarna har minskat lite till skillnad från tidigare. Den nuvarande planen behåller Freys Hyrverk delvis, men den södra flygeln planeras rivas, samt att Sturebadet även det blir hotat.

– Stadsbyggnadspolitikers uppgift är att möjliggöra utveckling av staden. På samma vis har vi ett ansvar att inte slå sönder det som faktiskt fungerar och som stockholmarna uppskattar. Det här är Sveriges mest välkända nöjeslivsmiljö med stora kulturhistoriska och ekonomiska värden och definitivt värd att slå vakt om, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]