[ Annons ]

Lennart Sten på besök i en kontorsfastighet nära Gare de Lyon som GE köpt och som ska renoveras. Men besöket blir inte långvarigt, ett möte väntar och Lennart måste hasta tillbaka till kontoret. Foto: Nathan Grossman
Publicerat 17 juli, 2012

”Otålighet är min bästa egenskap”

Lennart Sten, den före detta örlogskapten leder GE Capital Real Estate Europe med ett förvaltat kapital på runt 100 miljarder kronor. Vi träffade honom i Paris under en lucka i hans hektiska liv.

He is not here so often – always travelling, säger sekreteraren Sandrine Marques, när hon möter upp mig och fotografen på GE Capitals huvudkontor i närheten av Rue de Haussman i Paris. Ett område där många av de stora varuhusen ligger. I närheten ligger gamla operahuset. Några metrostationer bort Louvren.

[ Annons ]

Men det är inget som som Lennart Sten har tid till. Hans schema i den franska huvudstaden är hårt hållet.
– Jag sover, äter och jobbar, säger han. Trots att jag varit här i över ett år har jag  sett mer av Paris som turist under tidigare besök.

Antagligen tillbringar Lennart Sten också mer tid till och från flygplatser och på plan än på kontoret i Paris. Han har snittat på 180 resdagar per år de senaste åren. Man förstår sekreterarens kommentar.
– Jag tyckte att jag var en rätt upptagen man även förut och jag blev faktiskt förvånad över hur svårt det är att få tiden att räcka till numera. Varje vecka besöker jag någon stad i Europa och det är minst 14 resor till USA per år.

Nu när bankerna har gått hem har vi kommit tillbaka. Fastighetsägare som går till banken kan inte vara säkra på att få ett lån ens om man har är lånelöfte.”

Till det kommer att Lennart Sten också har sin familj kvar i Stockholm och att han försöker pendla över helgerna. Air France måndagsflyg 06.50 från Arlanda till Paris har Lennart som stadig gäst. Men det är denna typ av uppoffringar man får göra om man ska vara chef för ett av de stora fastighetsbolagen i världen.

GE Capital Real Estate förvaltar totalt cirka 450 miljarder kronor och i Lennart Stens europeiska portfölj ligger värden för i runda slängar 100 miljarder kronor. Mycket pengar och stort ansvar.
– Jo, visst tänker jag på det ibland, men absolut inte hela tiden. Då skulle man inte orka med jobbet.

–?Han är alltid på språng, konstaterar Lennarts sekreterare Sandrine Marques.

Vi sitter i hans stora kontorsrum där någon ställt in ett extra element för att hålla kylan borta denna kalla februaridag. Fastigheter i Paris är inte byggda för att klara nordiskt klimat. Lennart ville egentligen ha ett mindre rum men det kanske inte är ståndsmässigt nog för en Europachef.

Hans första kontakt med det amerikanska jätte­bolaget sträcker sig långt tillbaka i tiden. Lennart Sten började som jurist på GE:s leasingbolag 1997 och sedan flyttades han till fastighetssidan fyra år senare där han blev kvar fram till 2004 då det var dags att ta över vd-stolen på Fabege. När bolaget köptes ut av Wihlborgs var det redan i princip klart att Lennart skulle bli vd på Niam. Men så blev det inte.
– Min efterträdare på GE Capital Sverige dog i tsunamin och GE hörde av sig. Det blev en underlig process som ändå slutade med att jag hamnade på GE igen.

Familjen finns hemma i Djursholm och på kära sommarstället på Sandhamn.

Lennart Sten såg det som en utmaning att komma tillbaka och göra ett bättre jobb – denna gång som chef.
– Jag fick leda en grupp som jag tidigare varit del av och det har sina speciella förutsättningar. Att komma tillbaka som chef är svårt men gruppdynamiskt intressant. Det var spännande att göra den resan.

Leda folk är det man mest gör som högt uppsatt chef, och det är också där engagemanget finns hos Lennart Sten inser jag. I intresset för människor, för relationer och kulturer.
– Att förstå fastigheter är något man kan eller kan tillägna sig. Man behöver inte vara expert på området när man är vd på ett företag, däremot ska man förstå dynamiken i hur man tjänar pengar på den specifika marknaden. Men det som roar mig mest är gruppdynamiska frågor.

Hur är du själv som chef?
– Jag är otålig, det är både min bästa och sämsta egenskap. Otåligheten leder till att jag driver på saker, sämre är att jag inte tar mig den tid som behövs.  Men så är jag inte heller typen som springer ner och gör folks jobb. Jag följer upp, men petar sällan i detaljer.

Tålamodet blir förstås inte bättre när man som Lennart har en fulltecknad almanacka och vet att beslut ska fattas snabbt. Tid finns numera inte heller till att själv titta på fastigheter som GE planerar att köpa. Nu får han lita till att de regionala cheferna gör sitt jobb.

Lyxklocka för flera tusen. –?Men glasögonen köper jag på Clas Ohlsson.

Fast det har inte blivit så mycket köp den senaste tiden – även om det finns pengar i GE:s kassa. Det är nu en bättre affär att låna ut pengar till andra fastighetsägare eftersom bankerna på kontinenten mer eller mindre strypt sin utlåning. GE Capital Real Estate var från början också ett renodlat finansinstitut, men under de glada dagarna från 2005 till Lehman­kraschen, när bankerna mer än gärna pytsade ut miljarder till fastighetsköp, trängdes GE ut från den marknaden.
– Nu när bankerna har gått hem har vi kommit tillbaka. Fastighetsägare som går till banken kan inte vara säkra på att få ett lån ens om man har är lånelöfte. När det är dags för kontrakt kan banken hoppa av.

Men ni tar ju också en risk med er utlåning?
– Jo, men nu är det inte 80 procents belåning som gäller utan snarare 50 procents. Dessutom har ju också värdena på fastigheter sjunkit en del vilket har minskat risken.

Men några lån till fastigheter i Spanien och Italien ger inte GE.
– Där vet man inte var det tar vägen (leende). Vi är mest riktade mot England och Tyskland. I de nordiska länderna har vi inte riktigt organisationen som krävs och i Sverige tycks bankerna fungera rätt bra.

Det är i London, Paris, München och Frankfurt som GE letar egna objekt till en nystartad fond finansierad till största delen av pensionspengar.
– Alla pensionsfonder vill köpa mitt i städerna och ingen utanför. Men någonstans måste innerstan övergå till ytterområde och det är där vi letar. Alla innerstäder växer, så om tio år blir det också innerstad, konstaterar Lennart Sten bergsäkert.

Annars är det en rätt ljummen marknad på kontinenten just nu och budgivning på objekten blir det sällan – problemet är istället att säljarna drar sig ur på slutet.
– Säljarnas smärtgräns att sälja går över det som vi anser vara en lönsam investering, och då blir det ingen affär. Men så får det bli, vi kan inte göra köp som man inte kan räkna hem. Det gäller att vara kall även om det ligger pengar i kassan och skvalpar, säger Lennart.

GE:s omstrukturering i Europa, som Lennart Sten har stor del i, går ut på att paketera om det helägda innehavet till fondportföljer, precis som han gjorde i fonden Roxanne där pensionskapital gick in och köpte 75 procent av värdet – resterande 25 procent ägs av GE Capital. Avkastningen de senaste åren har legat på 10 procent per år. ”Bättre än bankränta”, konstaterar Lennart.

Men trögheten på marknaden gör också att GE sitter med innehav längre än man planerat och tvingats till att bli mer långsiktiga förvaltare. Fast begreppet långsiktighet ska man använda med försiktighet i Lennart Stens närvaro inser jag.
– Det är ett vackert baner som alla svenska fastighetsägare vill samlas kring.  När Vasakronan för en tid sedan sålde Nacka strand till Carlyle så stod det att man nu har en ny långsiktig ägare. Men så är det ju inte, Carlyle är ju en fond och om fem år så kommer de att sälja Nacka Strand. Därmed inte sagt att de är dåliga ägare under tiden.

Trots arbetsveckorna i Paris är det sällan Lennart Sten hinner se särskilt mycket av staden.

En annan ”missuppfattning” som Lennart gärna vill ta död på är att fastighetsägare inte får göra stora vinster. En bild han ofta möter i den svenska debatten och inte minst i rollen som ledamot i Fastighetsägarnas styrelse.
– Vi anklagas för att tjäna pengar, men jag ser inget skäl till varför en fastighetsägare ska betraktas annorlunda än andra företagare. Vi är och ska vara den ultimata kapitalisten, och vi måste vara medvetna om vilken grupp i samhället vi tillhör. Jag märker att det finns sådana som vill framställa sig som något annat än fastighetsägare, säger Lennart. Utan att nämna några namn.

Trots placeringen i Paris så följer han noga det som händer på hemmaplan och inte minst turerna kring den nya hyreslagen.
– Politikerna har satt ner foten och i det långa loppet kommer det att bli förändringar av hyresmarknaden med en friare hyra även för bostäder. En missuppfattning är dock att hyran stiger för alla. Jag tror att vi får se lägre hyror i städernas ytterförorter där man inte har betalningsförmågan att klara högre hyror än de vi har nu.

Skulle han själv med egna pengar gå in på den fastighetsmarknaden i Sverige väljer han hyreshus.
– Så länge du har hyreshöjningar som inte äts upp av inflation och ökande arbetskostnader ger det en stabil avkastning. Det finns ju ett skäl till varför de sanna långsiktiga ägarna som Einar Mattsson med flera har kvar sina hus. Den årliga avkastningen är inte så hög men på lång sikt blir man väldigt rik, säger Lennart Sten.

Själv har han plöjt ner en del pengar i en stor och tjusig villa på Strandvägen i Djursholm där han bor med frun Viveca Sten och barnen Camilla, 19, och sönerna Alexander, 16, och Leo, 13. Viveca sitter just nu och skriver femte boken om mord som begås på den idylliska ön Sandhamn i Stockholm skärgård där också familjen har ett sommarställe.

Men Lennart har inga författarambitioner, däremot är han en idog läsare. Just nu blir det mycket bibelforskning.
– Vårt västerländska samhälle är influerat av bibeln och har man inget förhållningsätt till bibeln kan man inte diskutera de frågorna. Det är som att diskutera svensk lag utan att ha läst en lagtext. Man kan ha synpunkter men det blir dåligt förankrat, tycker Lennart.

Bottnar då detta bibelintresse i en gudstro undrar jag. Lennart stannar upp en stund och funderar på svaret.
– Det är ju den mest förbjudna frågan man kan ställa i Sverige. Men jag säger så här: rent teoretiskt är det 50 procents chans att Gud existerar och 50 att det inte finns en Gud. Då vore det idiotiskt att inte tro på Gud eftersom nedsidan är bra mycket läskigare (läs helvetet) än de restriktioner och regler du lägger på dig själv för att leva som Gud vill.

Rationella beslut kan man bevisligen fatta även på det andliga planet.

__________________________________________________

Lennart Sten om…

sin tid som örlogskapten i flottan:
– Den bästa ledarskapsutbildning man kan hitta. Du fattar rena beslut utan att behöva tänka på analytiker, balans- och resultaträkningar.

…hans del i att frun Vivecas deckare:
– Jag är sällan med i den processen. Fast jag fick ge henne en grundläggande vapenutbildning.

…eurons framtid:

– Den lär inte överleva. Man kan inte ha gemensam valuta med gemensam centralbank om man inte samtidigt har en gemensam skattepolitik, och det har man inte.

…sportintresset:

– Jag följer noga bandy- och ishockeyresultaten i Sverige. De internationella fotbollsligorna intresserar mig inte.

__________________________________________________

Tio frågor till Lennart Sten

Vackraste byggnaden i Paris?
Invaliddomen.

Vackraste byggnaden i Stockholm?
En väldigt vacker byggnad är Industrivärdens huvudkontor på Storgatan.

Borde inte ha byggts?
Sverigehuset vid Kungträdgården, eftersom den bryter en annars arkitektonisk harmoni.

Om jag inte jobbat med fastigheter?
Varit advokat med affärsjuridisk inriktning, jag kommer från det yrket.

Kopplar av med?
Tennis och jakt.

Favoritprylen?
Min nya hagelbössa, Browning 525.

Senast lästa bok?
Isac Asimovs Guide to the Bible.

Låt jag gärna dansar till?
Sailing av Rod Stewart.

Paradrätten i köket?
Smörstekt fasanbröst med brynta kantareller, rödvinssås och rösti.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]