[ Annons ]

Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Skärmavbild
Publicerat 8 januari, 2021

Lena Hallengren garanterar stöd vid nedstängningar

Riksdagen antog under fredagen den så kallade pandemilagen som möjliggör nedstängningar av verksamheter. I debatten innan voteringen lovade socialminister Lena Hallengren att näringsidkare som drabbas kommer att få stöd, men det står inget om det i lagtexten.

Med lagen nu i kraft innebär det att lokala myndigheter från och med söndag den 10 januari har möjlighet att stänga ner handelsplatser, köpcentrum och gallerior om man anser att de utgör en stor risk för spridning av smitta. Vid behov ska folksamlingar av en viss storlek kunna förbjudas på platser dit allmänheten har tillträde samt serveringsställen kunna stängas. Den tillfälliga covid-19-lagen ska gälla från och med den 10 januari till och med den sista september 2021

Det har som vi tidigare skrivit om i Fastighetstidningen funnits krav inom socialutskottet att lagen även ska ha med skrivningar om ersättning till näringsidkare som kan drabbas av nedstängningar.

[ Annons ]

I debatten som föregick voteringen lyftes även den frågan upp av Kristdemokraterna, Liberalernas och Centerpartiets ledamöter i socialutskottet.

– Socialminister Lena Hallengrens tal om att vi tillsammans ska klara krisen tycks i detta fall inte gälla näringslivet. Om restauranger inte kan sälja står de kvar med personal och hyra. Problemet med regeringens hållning är att lagen ger myndigheter möjligheter att stänga ner vilket innebär näringsförbud.  Då behövs en bredare ersättning och det borde tydligt stå med i förarbetsuttalandet, sade Linda Modig, C.

Lina Nordquist, L, saknade även hon tydliga skrivningar om ersättningar med ord som ska och bör och hon kallade Lena  Hallengrens förklaringar för ”snubbelpudding, och krumelurer”. 

Lena Hallengren, precis om finansminister Magdalena Andersson, anser att frågan om ersättning till de som kan drabbas av inkomstbortfall ska behandlas i kommande budgetarbete.

– Det är enkelt att skriva att ersättning ska utgå men vad ska ersättas? Är det varje förlorad krona jämfört med året innan, ska man räkna bort det stöd som finns idag? Det är komplicerat och därför något som ska behandlas i varje enskilt fall. Det får vi sätta oss ner och titta på i det extra budgetarbete som kommer, sade Lena Hallengren och tillade:

– Gör vi nedstängningar kan jag garantera att vi kommer att kompensera med olika stöd.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]