På Leos lekland i Täby håller en geoenergianläggning barnen varma, och kyler ner när det behövs. Men fastighetsbolaget Tulia investerar inte en krona utan testar en ny affärsmodell på energimarknaden.
Att bygga om en gammal lagerfastighet till ett väldigt lekland där barn ska studsa omkring ställer stora krav på inneklimatet.
– Det kommer att vara ganska speciella klimatförhållanden i denna lokal. Det är väldigt stora luftvolymer och man vet inte hur många barn som ska hoppa och leka där inne vid varje tillfälle. Det gör att det ställs särskilt höga krav på både kyla och värme, säger Peder Greitz, projektledare på fastighetsbolaget Tulia
Anläggningen som nu installeras består av ett borrhålslager och värmepumpar som levererar både kyla och värme.
Men Tulia har inte investerat en enda krona i anläggningen. Istället har företaget tecknat ett 25-årigt avtal med Eneo Solutions, som garanterar att en viss mängd energi levereras till ett fastställt pris och ansvarar för drift och underhåll.
– Självklart var en egen investering något vi funderade över. Det har vi gjort tidigare på andra håll. Men när denna lösning presenterades
var det en väldigt bra lösning för oss eftersom vi får garantier för hela perioden. Vi är ingen stor värmeleverantör själva, då är det bättre att proffsen levererar det och garanterar säkerhet.
Peder Greitz är övertygad om att detta kommer visa sig vara det prismässigt bästa alternativet, även om mycket kan hinna hända på 25 år. Det pris man betalar regleras av inflationen. Peder Greitz ser ingen större risk att prisutvecklingen på fjärrvärmen, det närmaste alternativet, kommer att understiga inflationen.
– När vi räknade blev det billigare att låta Eneo Solutions göra investeringen än att låna upp pengarna och investera själva.
Peder Greitz spår att denna lösning kommer att få ett brett genombrott.
– Det kan skapa konkurrens mot fjärrvärmen på mer likvärdiga villkor eftersom man som kund inte behöver ta den tunga investeringen själv.
Så fungerar Eneos affärsmodell
Att sälja solel som tjänst är en affärsidé som vuxit kraftigt i USA under senare år. Nu har företaget Eneo Solutions startat samma verksamhet i Sverige, både inom geoenergi och snart även för solel.
– Vi finansierar, installerar och driftar anläggningen, och kunden får ett fast pris per månad. Poängen är att kunden inte ska behöva lägga tid på upphandling. Energitjänster är ju ganska komplexa. Och så slipper företaget göra kapitaluttag – det är ju bättre att använda kapitalet i kärnverksamheten, säger Harald Överholm, en av grundarna av Eneo Solutions.
Avtalen är långsiktiga och löper på runt 20 år. Och kunderna som Eneo Solutions riktar in sig på är fastighetsägare eller institutioner som kommer att vara kvar under överskådlig tid. Sedan tidigare finns Eco2 Energy som säljer geoenergi som tjänst, men på solelsmarknaden är Eneo Solutions först.
– Kunden får en viss mängd el baserad på en snitttid, men det kan bli mer än så.
Enligt Harald Överholm är många intresserade av tjänsterna, men samtidigt är det inte helt lätt att sälja in en ny affärsmodell på den svenska marknaden.
– Solelsmarknaden ökar explosivt globalt sett, men i Sverige ligger vi lite efter än så länge. Det är inte så många som kan så mycket om solel här. Men vi siktar på att ha flera länder i Europa som marknad.