[ Annons ]

Bländning och flimmer är det största ljusproblemet på många arbetsplatser. Foto: Shutterstock
Publicerat 15 november, 2023

LED-paneler kan skapa ohälsa

Forskaren Hillevi Hemphälä varnar för att vanliga LED-paneler, som fått ökad spridning på senare år, kan orsaka huvudvärk och allvarliga synproblem.

Hillevi Hemphälä, leg optiker och universitetslektor i synergonomi vid Lunds Tekniska Högskola, driver för närvarande ett projekt tillsammans med Arbetsmiljöverket och Högskolan i Gävle, finansierat av AFA Försäkring, där de har tagit fram en ny synergonomisk riskbedömningsmetod. Syftet är att hitta faktorer som orsakar huvudvärk, ögonbesvär och besvär i muskel-skelettsystemet. Dålig synergonomi blir allt oftare ett problem, ofta utan att de som drabbas förstår varför. 

Om detta kommer hon att föreläsa om för optiker på Synologens Academy Weekend i helgen. Fastighetstidningen passade på att fråga vad man som fastighetsägare bör tänka på när man utformar kontor.

[ Annons ]

Hillevi Hemphälä  betonar att det inte är LED som ljuskälla som är problemet.

– Det är LED-paneler som inte är bra, på grund av bländning. Taket blir så mörkt i förhållande till armaturerna, så då blir luminansförhållandet högt och orsakar bländning.

Vissa ljuskällor ger ifrån sig pulserat ljus, framför allt när de dimras. Något som inte går att se med blotta ögat, men näthinnan skickar signalerna till hjärnan som måste filtrera bort det, vilket kan leda till huvudvärk.

– Bländning och flimmer är det största ljusproblemet vi har på våra arbetsplatser. Felriktade eller dimrade lampor och skärmar kan leda till trötthet och koncentrationssvårigheter. Vanliga biverkningar är ögontrötthet, ljuskänslighet och diplopi, alltså dubbelseende, säger Hillevi Hemphälä.

LED-paneler är enligt  Hillevi Hemphälä  den allra sämsta ljuslösningen för ögonen. De bländar och skapar en kontrast som gör det svårt att fokusera. Men även vissa julbelysningar kan ge problem på grund av flimmer.

Men Hillevi Hemphälä menar att det med lite eftertanke är lätt att undvika. Valet av armatur är viktig.

– När man har nerpendlade LED-armaturer som ger både indirekt ljus upp i taket och ljus ner på arbetsytan, så blir bländningen avsevärt mindre och man får dessutom ett ljusare tak, säger Hillevi Hemphälä.

Hon rekommenderar ”kepstestet”. Här behövs ingen keps, utan det räcker gott att skugga ögonen med händerna formade som en skärm. Upplever man att det är skönare med ”keps” så finns det ett problem med bländande ljus att åtgärda.

Ett annat trix är att upptäcka flimmer med hjälp av mobiltelefonens kamera. Rikta den mot och se om det uppstår svarta streck på bilden. Ju starkare streck, desto mer flimmer.

Att tänka på är också att med svarta eller vita bord blir kontrasterna för stora. Hillevi Hemphälä rekommenderar hellre ljust naturfärgade.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]