Många bor kvar i sina studentlägenheter i flera månader efter examen. Den kontrollen kan komma att underlättas.
För studentbostäder gäller regeln att den som inte studerar ska flytta ut. Men hyresavtalet är tillsvidare och det är ofta möjligt att bo kvar lång tid efter avslutade studier. Anledningen är de resurskrävande kontroller som bostadsbolagen tvingas till. Systemet för dokumentation av studieresultat för högskolestuderande i Sverige, Ladok, är endast tillgängligt för företag som är kopplade till ett universitet eller högskola.
Men nu har Utbildningsdepartementet gett Universitetskanslersämbetet i uppdrag att se över förordningen, bland annat för att utreda om organisationer som förmedlar studentbostäder bör få tillgång till uppgifter genom direktåtkomst eller annat elektroniskt utlämnande.
Studentbostadsförtagen har under lång tid drivit frågan om att uppdatera Ladok-förordningen.
– Svaret från oss är att självklart ska landets studentbostadsföretag få tillgång till uppgifter om antagning och studiepoäng. Att effektivt säkerställa att det är studenter som bor i studentbostäderna är ett viktigt verktyg för att korta bostadskön för nya studenter. Det är i sin tur avgörande för högre utbildning och landets kompetensförsörjning, säger Stina Olén, vd för Studentbostadföretagen.
Studentbostadsföretagen har tagit fram en digital systemtjänst som så långt lagstiftningen tillåter underlättar arbetet med studiekontroller. – Vi är glada att regeringen äntligen lyssnat på våra uppmaningar att se över förordningen. Tillsammans med studentorganisationer och universitet har vi tydliggjort vilka vinningar som står att vänta med en uppdaterad förordning. Förutom att säkerställa att studentbostäderna verkligen kommer studenterna till gagn kommer det att spara resurser som istället kan spenderas på att bygga fler hållbara studentbostäder och investeringar i befintliga bostadsområden, säger Stina Olén.