[ Annons ]

Detalj från konstnärligt utsmyckad karta över Skandinavien, från 1680.
Publicerat 8 maj, 2023

Lättare att hitta historiska kartor

Den som köpt en fastighet kan få reda på mycket om områdets historia, tack vare att Lantmäteriet har förbättrat sin tjänst ”Historiska kartor”.

I karttjänsten ”Historiska kartor” har användarupplevelsen förbättrats med nya funktioner som gör det lättare att hitta och ladda ner kartor. Med ett klick kan man få en direktlänk till de historiska kartorna, och välja mellan översiktliga och detaljerade kartor. Användaren kan sedan gratis ladda ner högupplösta kartor till sin egen dator och skriva ut.

Historiska kartor är användbara för långt fler än släktforskare och historiskt intresserade. Den som köpt en fastighet kan få reda på mycket om områdets historia.

[ Annons ]

– I Sverige har vi varit tidiga med att kartlägga byarna och beskriva vem som äger vad. Få länder i världen har en lika gammal och detaljerad kartsamling som Sverige, säger Lena Norberg, produktutvecklare på Lantmäteriet, i en kommentar.

Lantmäteriets historiska arkiv täcker stora delar av Sverige och innehåller över en miljon kartor och akter från 1628 till 1928, vilket är unikt i världen. Här finns stora mängder historiska dokument som bland annat rör förrättningar, avtal och förteckningar.

Ibland är kartorna även så välgjorda och rikt utsmyckade att de kan betraktas som historiska konstverk.

– Framför allt finns dessa kartor i Lantmäteristyrelsens arkiv, ett av de fyra arkiv som ingår i tjänsten ”Historiska kartor”. Det är ofta där man hittar de riktigt vackra kartorna, sådana som man vill sätta upp på väggen. Vissa lantmätare ritade nästan lika fint som en konstnär och var väldigt duktiga på detaljer, säger Lena Norberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]