Publicerat 25 maj, 2016

Läsarna: Bolund sitter kvar

Miljöpartiets Per Bolund behåller uppdraget som bostadsminister. Det tror åtminstone Fastighetstidningens läsare som sedan Mehmet Kaplans avgång fått rösta på vem de tror får ta över jobbet.

Per Bolund (MP), i dagsläget finansmarknadsminister och tillförordnad bostadsminister efter Mehmet Kaplan, är den som Fastighetstidningens läsare tror kommer att bli nästa bostadsminister när statsminister Stefan Löfvén (S) inom kort presenterar förändringar inom regeringen. Redaktionen har sammanställt sju tänkbara kandidater till jobbet och låtit läsarna säga sitt.

[ Annons ]

Resultatet är inte särskilt överraskande. När Bolund presenterades som tillförordnad på posten efter Kaplans avgång i mitten av april reagerade fastighetsbranschen gillande.

Ardalan_Shekarabi
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) fick flest läsarröster efter Per Bolund.

”Per Bolund var tidigare bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet och kan frågan. Dessutom har han en fördel av att vara på Finansdepartementet där sakfrågan just nu även ligger. Jag tycker att någon annan kan ta hand om finansmarknadsfrågorna så att han kan koncentrera sig på bostadspolitiken”, sade Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, då till Fastighetstidningen.

Tidigare i Fastighetstidningen:

Per Bolund. Foto: Miljöpartiet.

Bolund gärna kvar som bostadsminister

Nu spekuleras det att Kaplans efterträdare blir en socialdemokrat. Att Löfvén inte omedelbart utsåg en ny bostadsminister i samband med Kaplans avgång startade spekulationer om en större ommöblering av regeringen med mindre hänsyn till vilka partier de olika statsråden tillhör. Den teorin tycks Fastighetstidningens läsare instämma i. Efter Bolund är det nämligen socialdemokraternas Ardalan Shekarabi, idag civilminister, som fått flest röster.

Det här behöver vara en superminister.

Vem som än blir bostadsminister lär smekmånaden på nya jobbet bli kort. Branschen väntar otåligt på nya politiska lösningar, och förväntningarna är höga.

– Det här behöver vara en superminister. Kaplan hade en otacksam roll, vilket bostadsministerrollen som den är utformad idag är, menar Stefan Ränk, koncernchef på Einar Mattsson.

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, vill se någon som både kan det politiska spelet och marknadsförutsättningarna i för byggandet.

– En ny bostadsminister måste vara mer neutral i sin politiska färg.

Såhär svarade Fastighetstidningens läsare på frågan om vem som är det troligaste valet till posten som bostadsminister:

diagram

Vilka är de olika kandidaterna? Läs mer här.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]