Företagsutbildningen NCC Nystart ska korta steget för utrikesfödda ingenjörer in på den svenska arbetsmarknaden. Foto: NCC
Publicerat 28 september, 2017

Lärt sig humorn vid fikapausen – 72 procent fick jobb

Under cirka ett år har utrikesfödda ingenjörer fått varva teori och praktik med språkutveckling i NCC:s arbetsmarknadsutbildning. 72 procent av de deltagande har efter utbildningen fått jobb inom NCC.

Fokus på språk, kultur och sociala normer gav resultat. Av 18 utrikesfödda ingenjörer, som deltagit i arbetsmarknadsutbildningen NCC Nystart, har nu 13 fått jobb inom NCC – och på NCC hoppas de att utbildningen ska ge fortsatt resultat i form av framtida nyrekryteringar.

[ Annons ]

– Vi har ett stort rekryteringsbehov och i Sverige finns det välutbildade ingenjörer som behöver jobb. Utbildningen blir en brygga som gör att allas behov tillgodoses. Det är roligt att vi efter första året nu kan anställa nya kompetenta kollegor från utbildningen, säger Charlotta Holmgren, HR-partner inom NCC Building.

Tack vare samarbete med Arbetsförmedlingen så har NCC hittat lämpliga kandidater för utbildningen. Syftet är att utbildningen ska korta steget för utrikesfödda in till en bransch som törstar efter arbetskraft.

– Vi vill erbjuda fler en snabb väg in på arbetsmarknaden och till en bransch som har ett enormt stort rekryteringsbehov. Samtidigt är NCC Nystart en viktig del i vår ambition att öka mångfalden på våra arbetsplatser, säger Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.

För att delta i utbildningen krävdes svenskt uppehållstillstånd och grundläggande kunskaper i det svenska språket. Under utbildningen har ingenjörerna växlat mellan teori på Kunskapsskolan och praktik på NCC:s arbetsplatser.

– Vi har studerat arbetsmiljöfrågor, säkra arbetsplatser, om hur det svenska samhället styrs, hur beslut tas i Sverige och vilka beslut som påverkar NCC. Vi har också fått lära oss juridik och ekonomi. Det har varit ovärderligt i våra förberedelser för det svenska arbetslivet och byggbranschen specifikt, säger Ahmad Bakkour, deltagare NCC Nystart och nu planerare inom avdelningen Hus Stockholm, NCC Building.

Undervisningen görs på svenska, med stort fokus på konversation i syfte att främja språkutvecklingen. Parallellt kunde de även testa både sitt fack- och vardagsspråk, förstå sig på kulturen och sociala normer på arbetsplatserna- och komma in i vardagshumorn vid fikapauserna.

– Det har varit jättebra att få se hur det fungerar på arbetsplatser i Sverige. Att få anpassa mig till den arbetsmiljö som råder här. Det är inte bara regler utan också atmosfären som finns på arbetsplatsen. Den skiljer sig från den på arbetsplatser i Syrien. Här i Sverige är det lite mer avspänt, man kan kalla chefen vid hens namn. Alla är lika mycket värda, säger Bassel Daas Elias, som nu är arbetsledare på NCC.

NCC Nystart börjar sin andra omgång i november 2017. Denna gång med fler 24 deltagande och kortare utbildningstid.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]