[ Annons ]

Foto: Tamara Kiptenko/International Rescue Committee
Publicerat 11 maj, 2023

Lappa och laga för fred

När kriget bröt ut gick många fönster sönder i det flerfamiljshus som Lyubov bodde i med sin man och dotter i Kherson i Ukraina.

Till en början använde hon och hennes grannar plast över fönstren för att skydda mot splitter och vinterkylan. Nu har Lyubov ansökt till International Rescue Committees plywoodprogram. Hon har även sett till att alla grannar i huset ansökt om fönsterskydd.

– De här plywood-skivorna kommer på riktigt att förbättra våra liv. Även när ett hus inte träffas av bomber så kan det komma splitter in genom fönstren. När vi använde plast var vi inte skyddade mot det. Skivorna skyddar oss också bättre mot vinterkylan. Jag ber varje dag för att kriget ska ta slut. Jag vill att min man, som inte kan gå, ska bli frisk igen och att vår dotter ska få överleva. Och att vårt hus, som är så gammalt – 55 år! – ska få stå kvar till efter kriget, säger Lyubov.

[ Annons ]

International Rescue Committee är en internationell organisaton som har funnits i Sverige sedan 2019.

– Vi är i dag 13 medarbetare här i Sverige som arbetar för att samla in pengar till våra insatser i Ukraina och i andra krisområden runt om i världen, säger Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]