[ Annons ]

Lantmäteriet väljer att slopa de tryckta versionerna av de allmänna kartböckerna och ersätter dem med digitala versioner.
Publicerat 21 september, 2017

Lantmäteriet slopar papperskartorna för digitala alternativ

Papperskartor är från och med nästa år ett minne blott på Lantmäteriet. Istället satsar myndigheten på digitala kartor som tillhandahålls genom olika e-tjänster.

Det rör sig om de allmänna kartorna – Fastighetskartan, Terrängkartan, Vägkartan, Fjällkartan och Sverigekartorna. Dessa kommer Lantmäteriet ej längre tillhandahålla i tryckt format från och med nästa år. Anledningen är att få vill ha dem längre.

[ Annons ]

– Efterfrågan på digitala karttjänster ökar samtidigt som behovet av våra tryckta allmänna kartor har minskat drastiskt under ett antal år. Det är inte längre ekonomiskt försvarbart att fortsätta ta fram tryckta kartor, säger Sofia Stjernlöf i ett pressmeddelande.

Istället för papperskartor hänvisas de som behöver kartorna till olika e-tjänster. Med dessa e-tjänster ges privatpersoner möjligheten att själva välja utsnitt från den karta de har valt. Företag som vill göra egna kartor eller tjänster som innehåller kartinformation får tillgång till Lantmäteriets kartdata via ett flertal anpassade digitala åtkomstsätt.

– Vår kartinformation är mer eftertraktad än någonsin och vi arbetar intensivt med att utveckla tjänster för att göra det ännu enklare för allmänhet, företag och myndigheter att få tillgång till den, säger Sofia Stjernlöf.

De gamla tas bort från och med den 1 juli 2018.

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]