[ Annons ]

Foto: Lantmäteriet
Publicerat 18 april, 2023

Lantmäteriet får 20 miljoner för öppen data

Som en del av vår ändringsbudgeten föreslås att Lantmäteriet får 20 miljoner kronor för att påbörja arbetet adress- och byggnadsdata fritt tillgängliga för den som vill använda uppgifterna.

Sedan tidigare finns ett beslut på EU-nivå som innebär att datamängder som är särskilt värdefulla för samhället ska tillhandahållas utan avgift och helst som öppna data.

Bland Lantmäteriets tidigare avgiftsbelagda information finns adress- och byggnadsdata, information om fastighetsgränser, höjddata, flygfoton, hydrografi och kartor. Samhällsnyttan av fria offentliga data har i en rapport av Lantmäteriet värderats till 10-21 miljarder kronor per år.

[ Annons ]

– Flera utvärderingar har visat att öppna data kan leda till stora vinster för samhället, inte minst företag och organisationer som kan använda uppgifterna för att skapa nya produkter och tjänster, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

I regeringens förslag får nu Lantmäteriet 20 miljoner kronor för att utveckla infrastruktur för att göra data tillgänglig för alla, så kallade öppna data. Detta ska enligt EU-direktivet ha skett senast sommaren 2024.

Regeringen har överlämnat förslaget, som bygger på en överenskommelse med Sverigedemokraterna, till riksdagen i vårändringsbudgeten.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]